Zorgzaamheid hebben als persoon

Wat zijn kenmerken van iemand die een zorgzaam persoon is? Hoe word iemand een zorgzaam persoon met een zorgzaam karakter. Tijdens dit artikel ga je erachter komen wat de betekenis is van zorgzaamheid en kun je ook stellen of je zorgzaam bent of niet.  Hieronder geef ik je 10 kenmerken van een zorgzaam persoon.

 1. Je bent bezig met je verdiepen in de behoeftes van anderen: Een zorgzaam persoon gaat verder dan alleen een oppervlakkig gesprek. Zodra iemand jouw iets vertelt, vraag dan uit zorgzaamheid en mildheid naar de behoeftes die achter die bepaalde zaak zitten.
 1. Je bent enthousiast over zorgzaam zijn: Wanneer je iets met zorg aan het doen bent, ben je ook enthousiast hierover. Dit omdat het je gewoon interesseert. Zo zal je ook nog is blij zijn met het werk dat je aan het verrichten.
 1. Je zorgt ook goed voor jezelf: Niet goed voor jezelf zorgen, kan resulteren in een indruk naar anderen dat je niet belangrijk bent. Wat dan het risico is, is dat je anderen niet meer kunt helpen en dat je dan ook niet echt meer anderen kunt gaan helpen.
 1. Je vermijd schade aanrichten aan mensen en dingen: Je gaat voorzichtig om met de spullen en anderen mensen. Dit zodat ze geen schade of pijn kunnen krijgen.
 1. Je behandelt iets of iemand met het volle respect dat je zelf ook behandeld mee zou willen worden: Als je respect toont voor iemand of iets, maakt dat je automatisch al een stuk zorgzamer.
 1. Je laat merken dat je iets of iemand belangrijk vind voor jou: Je kunt zorgzaam zijn voor je huisdier, beschermd het en zorgt dan dat hij of zij alles nodig krijgt wat er nodig is. Op deze manier laat je zien dat iets belangrijk voor je is. Heb dus geen houding als het je niks kan schelen, want dat luid op arrogantie.
 1. Je hebt belangstelling voor wat anderen overkomt: Je hebt belangstelling voor waar anderen mee bezig zijn en wat ze is overkomen. Als je die belangstelling toont, ben je ook zorgzaam bezig voor deze mensen
 1. Als je iets met zorg doet, betekent dat ook dat je het zo goed mogelijk doet: Je bent zorgzaam als je een taak hebt gekregen, zo goed mogelijk ga je het dan uitvoeren. Je zet je beste beentje voor tijdens het uitvoeren van deze taak.
 1. Je bent bezig met het helpen van anderen: Een zorgzaam en mild persoon is bereid anderen te helpen. Je doet iets wat iemand anders verder kan helpen in zijn dag. Dit laat zien dat je zorgzaam bent. Dingen die je dan doet kunnen zijn:
 • Attent zijn en iets oprapen voor iemand
 • Iemand helpen die er somber uitziet
 • Je doet een klusje in het huis voor je ouders
 1. Je geeft liefde en aandacht: Zorgzaamheid betekent dat je liefde en aandacht geeft aan de mensen en dingen die belangrijk voor jou zijn in het leven. Je kijkt anderen aan en je luistert naar wat ze te zeggen hebben.
zorgzaamheid

Waarom is zorgzaam zijn dan zo belangrijk?

Doordat meer mensen zorgzaam zijn, wordt de wereld ook een stuk beter leefbaar voor iedereen. Zorgzame mensen geven dan ook om andere mensen en zo geven ze het gevoel dat ze er niet alleen in staan. Zwakke, zieke of gekwetste mensen worden geholpen.

Als er helemaal geen zorgzaamheid op deze wereld was, dan was het ieder voor zich geweest. Dan zou het ook zo zijn dat alle zieke mensen alleen maar geholpen zouden worden als ze daarvoor betaald zouden krijgen. Dit zou dan ook nog is resulteren in dat de zieke mensen en ook zelfs oude mensen die hulp nodig hebben zwaar benadeeld worden. Dit creëert dan ook wantrouwen bij de mensen. Zorgzaam zijn kan ook zorgen voor verbetering van mentale gezondheid en fysieke gezondheid. Zo kun je door zorgzaam te zijn zelfs anderen helpen met persoonlijke groei. 

 

Als de hele wereld een houden had dat hun niks interesseerde behalve wat ze zelf deden, dan was er niks tot weinig aan het milieu gedaan en waren veel rijken mensen de bazen geweest over het armere volk. Dit zou resulteren in een ramp in de wereld waar mensen met geld alle kracht hadden. Niet dat dat momenteel niet een beetje zo is, maar je hebt rijke mensen die zorgzaam zijn en aan andere denken. Nog een pluspunt van zorgzaam zijn. Je hebt meer controle over jouw eigen leven.