Zelfvertrouwen vinden

Gebrek aan zelfvertrouwen hebben is een groot probleem over de hele wereld. Wat is het precies, waarom krijgt iemand last van gebrek aan zelfvertrouwen en wat kun je doen om juist meer zelfvertrouwen te krijgen. Lees het allemaal op deze pagina. Zelfvertrouwen hebben kan zorgen dat persoonlijke groei veel beter gaat. Lees hier meer over persoonlijke groei.

Wat is zelfvertrouwen?

Op zich spreekt het voor zich wat zelfvertrouwen is. Het is het vertrouwen hebben in jezelf. Het is kijken naar jezelf wat jij precies allemaal kan en voor je gevoel niet kunt. Het is dan ook eigenlijk de balans tussen waardigheid en vaardigheden in het leven. Succes kan beter bereikt worden als je zelfvertrouwen hebt.

Door het leren en verbeteren van huidige vaardigheden boost je jouw zelfvertrouwen. Dit omdat je dan weet dat je iets goed kunt doen, waardoor je er niet over gaat twijfelen. Vaardigheden is dan niet het enige waar vooral op dit moment veel naar gekeken word. 

 

Nu wordt er ook gekeken naar waardigheid. Want het lukt natuurlijk niet altijd om jouw vaardigheden te vergroten. Het kan ook zijn dat je voor de vaardigheden geen complimenten krijgt, wat ook zorgt dat jouw zelfvertrouwen geen boost krijgt. Daarom is waardigheid momenteel ook heel belangrijk geworden.

Dit wil zeggen dat je jezelf waardevol vindt. Dit desondanks dat er iets tegenover moet staan. Komt er op neer dat je jezelf moet accepteren zoals jij bent, wat erg belangrijk is voor het boosten van jouw zelfvertrouwen.

Hoe kan het zijn dat je last hebt van een gebrek aan zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen komt uit de kinderjaren. Naast je persoonlijkheid is je sociale omgeving enorm belangrijk bij de ontwikkeling hiervan. Als je bijvoorbeeld vroeger veel gepest bent, kan het zijn dat jouw zelfvertrouwen op latere leeftijd een enorme knal heeft gekregen. Heb je hier als kind nooit iets mee gedaan, of hebben jou ouders hierbij niet geholpen, kan het zijn dat je het lastiger vindt zelf dingen te gaan ondernemen.

Ook kan het zijn dat je niet tot weinig initiatief durft te nemen. Misschien ben je wel bang dat als je iets verkeerd zegt of iets doms. Door deze mindset te hebben, gaat er in het leven weinig voor jou de goeie kant op. Je zult niet grote successen bereiken en zo krijg je ook geen bevestigingen dat je iets juist wel goed kan doen.

 

Door in deze mindset rond te blijven zweven, zal jouw zelfvertrouwen alleen maar nog meer afnemen in de loop van tijd. Wat als resultaat een negatieve spiraal kan zijn in jouw leven. Nog meer zaken die kunnen zorgen dat je een gebrek hebt aan zelfvertrouwen zijn:

  • Mensen die in jouw omgeving veel kritiek geven op wat jij doet of jouw gedrag
  • Je ouders die jou heel erg beschermend hebben opgevoed wat resulteert in het feit dat besluiten maken lastiger is.

Al deze zaken die genoemd zijn, kunnen dus zorgen voor een gebrek aan zelfvertrouwen, maar wat ga jij nu ondernemen zodat jij die boost krijgt in jouw zelfvertrouwen. Wat echt enorm fijn is eenmaal als je dat gevonden hebt.

Hier 6 tips voor meer zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen is niet zomaar te breken. Dit kan echt wel een aardig tijdje duren tot er iets gaat veranderen. Dit ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. Tijd om in actie te komen dus. Deze zes tips die ik jou ga geven, helpen jou hopelijk met de stap te maken tot goed zelfvertrouwen.

1: accepteer jezelf hoe je bent

Dit klinkt natuurlijk heel simpel, maar nee dat is het niet. Je moet uit gaan van jouw eigen kracht. Iedereen is dan ook anders, maar dat is juist goed. Er zullen altijd mensen zijn die jouw kwaliteiten goed vind en juist anderen die dat helemaal niet zo vinden. Dit moet je leren loslaten. Het feit van vergelijking met anderen. Het is prima dat mensen soms niet fan zijn van jou of jouw vaardigheden. Wees daar dan ook bewust van. Ook is het vaak handig om jezelf met mensen te omcirkelen die jou respecteren voor hoe je bent. Dit geeft ook zeker een goed gevoel.

2: Weet wat je goed kan en weet wat je slecht kan

Het kan zijn dat je momenteel denkt dat je weinig zelf kunt of zelf bereikt. Dit is niet zo, iedereen heeft andere kwaliteiten. Iedereen is dan ook goed in zijn of haar eigen ding. Zorg dat je inzicht gaat geven op de kwaliteiten en successen die jij al hebt bereikt of juist wil gaan bereiken. Schrijf ze dan ook op zodat je altijd kunt zien wat je al wel niet allemaal al bereikt hebt! Het hoeft ook helemaal niet allemaal grote dingen te zijn. Sommige kleine dingen die bereikt worden, zijn voor jou een mega grote stap. Wat ook fijn is, is dat als iemand jou een compliment geeft je dit opslaat. Sla het op of schrijf het op zodat je jezelf eraan kan herinneren wat voor goeds anderen van jou denken. Al maakt het niet uit wat het is.

3: heb positieve/helpende gedachtes

Als je gebrek aan zelfvertrouwen hebt, is het vaak lastig om positief te denken over wat je allemaal wel en niet kan. Je denkt dan soms ‘ik kan het niet’ of ‘wat ik zeg gaat toch niet goed zijn’ dit zijn een paar van veel gedachtes die je kunt hebben als je last van gebrek hebt aan zelfvertrouwen. Deze gedachtes zijn dan ook niet realistisch. Meestal wordt dit gedacht voordat het überhaupt geprobeerd. Het is dan ook belangrijk om die gedachtes om te gaan draaien.

 

Zo moet je in een waarheidsgetrouw gaan denken van de werkelijkheid. Dit wil zeggen dat je realistisch moet gaan denken over de zaken. Door realistisch denken in plaats van ik kan het niet ontwikkel je meer en zo ook jouw zelfvertrouwen. Het plan is dan dus om te gaan oefenen om positief te denken over dingen en de niet helpende gedachtes opzij te schuiven. Niet helpend is dan negatief en niet realistisch en helpend is juist positief en realistisch.

4: wees bewust van jouw gedachtes

De reden van onzekerheid in een situatie is dat je er een specifieke gedachte bij hebt. Wat die gedachte is, zorgt dan ook gelijk hoe jij je tijdens die situatie voelt. Het is belangrijk dat je bewust bent van die gedachtes die in jou opkomen tijdens zoiets. Zo kun je zo herkennen en ook aanpassen. Het is handig om hiermee te gaan oefenen. Dit doe je door een situatie in de stappen waar je zelfvertrouwen jou in de steek liet.

  • Wat was exact de situatie, en wat gebeurde er?
  • Wat deed je toen?
  • Wat voor gevoel had je erbij?
  • Wat was jouw gedachte op het moment?

5: Ga uitdagingen uit de weg

Als je denkt dat iets je niet gaat lukken, doe het dan juist wel. Heb een positieve instelling en stel een realistisch doel. Je moet dan natuurlijk niet te moeilijk beginnen, zorg wel dat het haalbaar is. Dit zodat je gelijk het succes kunt afsluiten. Zo heb je weer een situatie onder controle gekregen en neem je langzaam stappen om jouw zelfvertrouwen te verbeteren. Door een situatie onder controle te krijgen, weet je dat je het voortaan ook kan, wat een grote opluchting is. Hoe vaker je dit doet bij verschillende situaties hoe beter jouw zelfvertrouwen wordt.

6: Ga naar de sportschool of werk aan je lichaam

Laten we eerst bij het begin beginnen. Hoe jouw lichaam eruit ziet is natuurlijk helemaal aan jezelf. Niks mis met wat dan ook voor lichaam jij hebt. Desondanks is het wel bewezen dat als jij je gezonder voelt je zelfvertrouwen dan ook toeneemt. Als jij bijvoorbeeld een lange tijd in de sportschool hebt getraind en je weet van jezelf dat je redelijk sterk bent, heeft dit grote invloed over hoe jij je voelt in het dagelijks leven. Vooral als je bijvoorbeeld last van pestgedrag hebt gehad, als reden dan iets wat met jouw lichaam te maken heeft, kan dit een goede oplossing zijn.

Ik zeg dan ook niet dat je moet gaan trainen aan je lichaam. Er zijn zat mensen die compleet vol zelfvertrouwen zijn met wat voor lichaam dan ook, maar ik zeg alleen dat jouw lichaam versterken en een gezonder lichaam krijgen wel kan helpen om jouw zelfvertrouwen te boosten. Wil je meer lezen over waarom bewegen zo belangrijk is? Klik dan hier.