Zelfreflectie leer meer over jezelf
Als je meer over jezelf wilt gaan leren en meer uit jezelf wilt halen, is zelfreflectie enorm belangrijk. Zelfreflectie is letterlijk wat het zegt je gaat naar jezelf kijken in een spiegel. Zo leer je wie jij echt bent. Zo kijk je kritisch naar je eigen handelen, jouw gedrag en ook de gevoelens en gedachtes die die bij jou spelen.
Door op jezelf te reflecteren leer je veel over jezelf. Zo kan zelfreflectie jou enorm helpen om in het leven te verbeteren en kan het jou zeker goed doen. Zo leer je meer over jezelf en haal je ook meer uit jezelf. Door een goede en eerlijke zelfreflectie te hebben als persoon kun je ook het beste verbeteren op vlakken.
Hieronder vind je tips die kunnen helpen bij jouw zelfreflectie. Probeer ze uit en wie weet helpt het jou enorm goed om jouw leven te verbeteren. Zelfreflectie helpt ook enorm bij jouw persoonlijke groei. Wil je meer lezen over hoe jij als persoon kunt groeien? Klik dan hier.
1. Kijk naar de positieve en negatieve ervaringen die je hebt meegemaakt
Meestal hebben wij als mensen de neiging om te kijken naar de negatieve zaken die gebeuren of negatieve dingen die je doet. Daar wordt dan juist op gereflecteerd. Denk aan het feit dat je op je werk problemen hebt of het loopt gewoon niet. Of een relatie die uit is gegaan. Dan ben je alleen maar bezig met het feit van hoe had ik dit anders moeten gaan doen. Het is dan ook zeker handig om te reflecteren op fouten die je hebt gemaakt in het leven. Zo verbeter je juist alleen maar.
Door te reflecteren op die negatieve dingen leer je beter handelen in die situaties.
Het ook heel goed om te reflecteren op situaties waar het juist goed ging. Hoe reageerde jij op dat goede moment en hoe voelde je je op dat moment. Het kan ook helpen om hier over te reflecteren. Dit omdat je er dan achter komt wat voor jou precies goed ging en wat goed werkte. Zo weet je dat iets voor jou werkt en je daar niks aan hoeft aan te passen. Zo kun je het dus ook vaker gaan toepassingen in dezelfde soort scenario’s.
2. Jezelf niet oordelen als je aan het reflecteren bent
Probeer te reflecteren zonder jezelf te gaan beoordelen. Het is goed om oordelen juist uit te stellen. Wat gebeurd er als je jezelf niet gaan veroordelen. Het is dan ook niet erg als je iets hebt gedaan op een manier wat niet juist was op dat moment. Iedereen maakt wel is een fout en het is ook heel menselijk om dit te doen. Dat moment is niks voor niks gebeurd. Je kunt alleen maar van dat soort momenten leren. Daar moet je wel voor openstaan natuurlijk.
Je wilt dus open gaan kijken naar de situatie en zonder waardeoordeel. Door niet te oordelen, zul je de echte betekenis van de situatie, van jouw gedrag of van jouw emotie beter kunnen begrijpen. Zo moet je ook naar anderen kijken die betrokken zijn in dezelfde situatie. Door ook niet anderen te oordelen, zul je eerlijk en open in de situatie stappen zonder oordeel.
3. Wat zit jou in de weg
Ben je bewust van wat jou precies allemaal in de weg zit? Of heb je juist helemaal geen probleem van dingen die in jouw weg zitten. Ook al zou je zeggen van niet, toch is het zo dat er een kans is dat je onbewust toch last hebt van blokkades. Deze kunnen jou dan ook enorm belemmeren, waardoor je niet goed aan zelfreflectie toekomt. Zo ga je misschien fouten bij anderen neerleggen, of het idee krijgen dat jij er niks aan kunt doen, dat het je overkomt of dat je er gewoon niet over na wilt denken. Herken je een van deze zaken bij jezelf?
Het is dan goed om daar bewust van te worden. Op die manier kun je die blokkades ook gaan loslaten. Wat ervoor zorgt dat je beter aan zelfreflectie toekomt en ook echt meer van jezelf kunt gaan leren. Het is wel zo dat als je niet het gevoel hebt dat je blokkades hebt voor zelfreflectie hoef je hier ook niet per se iets mee te gaan doen.
4. Gebruik de meest voorkomende methode voor zelfreflectie
Het is zeker handig om een methode voor zelfreflectie te gebruiken. Dan vraag je je wel af wat is de beste methode om te gebruiken hiervoor. Ik zal hier de meest voorkomende methode van zelfreflectie uitleggen. Het kan heel goed zijn dat dit bij jou past, sinds dit de meest voorkomende methode is op de hele wereld. Zelfreflectie kan dan ook op elk moment gebeuren, wat zorgt dat deze methode op elk moment ook gebruikt kan worden. Dit omdat er op elke situatie wel zelfreflectie toegepast kan worden.
-STARR methode
Zoals gezegd wordt deze methode het meest gebruikt om op jezelf te reflecteren. Je kijkt bij deez manier van zelfreflectie naar jouw aandeel en taak, de handelingen die je neemt en het resultaat dat je hiermee hebt bereikt. Dit is de effectiefste manier van zelfreflectie. Het gaat dan om vijf stappen. De letters van STARR staan natuurlijk overal ergens voor. Ze bestaan uit allemaal vragen die je aan jezelf kunt stellen. Door deze stappen door te lopen zul je echt goed op jezelf kunnen reflecteren en daarmee ook van jezelf kunnen leren.
S voor situatie
Hierbij ga je stil staan wat precies de situatie was, wie er bij waren en met de situatie precies was. Je kijkt hoe de situatie zich in het geheel heeft afgespeeld en legt dit op een rijtje.
T voor taak
Hierbij ga je kijken naar wat was jouw taak en wat jouw rol was in de situatie. Wat heb jij bijgedragen tijdens de situatie.
A voor actie
Hoe heb jij het aangepakt en hoe reageerde jij op de situatie.
R voor resultaat
Hier kijk je naar het resultaat van hoe jij hebt gehandeld. Hoe reageerde anderen op de situatie die ook betrokken waren.
R voor reflectie
Hier ga je kijken of het resultaat was zoals je had gehoopt. Zo ga je kijken of je tevreden was over het resultaat of juist wilt dat het de volgende keer anders gaat en jij het ook anders gaat aanpakken.


5. Zorg dat je genoeg tijd maakt voor de zelfreflectie
Het is belangrijk dat je jezelf tijd gunt voor een zelfreflectie. Zo zul je ook het meeste eruit kunnen halen en het meeste van jezelf gaan leren. Door snel er doorheen te gaan, is er een kans dat je dingen vergeet waardoor je er veel minder aan hebt of minder eruit kan halen. Dat wil je natuurlijk niet, want een zelfreflectie is juist om van te leren.
Het is dan ook slim om vaste momenten in te plannen voor zoiets. Zo kun je je volle focus erbij houden en niet afgeleid worden als je op jezelf aan het reflecteren bent.
6. Stel open vragen aan jezelf
Het beste is om open vragen te stellen aan jezelf. Als je gesloten vragen gaat stellen, zul je misschien wel iets wijzer worden, maar in tegenstelling tot het stellen van open vragen zal dat veel minder zijn. Open vragen zorgen dat je beter gaat nadenken over de situatie doordat het dus zo open is. Hieronder een aantal open vragen die je in het algemeen kan stellen aan jezelf. Dit werkt natuurlijk niet in elke situatie.
- Wat zijn jouw doelen?
- Wat ging er goed?
- Hoe heb je gereageerd?
- Wat is er gebeurd?
- Door wat laat jij je leiden?
- Welke kennis heb jij ingezet?
- Wat is jouw rol geweest?
- Wat voel je op dit moment?
- Wat motiveert jou?
- Hoe kom je over op anderen?
Door deze vragen te stellen, krijg je meer inzicht in jouw eigen handelen. Het kan jou helpen om hier goed overzicht over te krijgen. Door te kijken hoe jij je ergens bij voelt en dit verder te onderzoeken, krijg je veel meer inzicht in jezelf en leer je ook meer van jezelf.
7. Plan een vast moment voor een zelfreflectie
Het is handig om momenten in te plannen om bezig te zijn met zelfreflectie. Dit is vooral heel handig om te doen bij het begin wanneer het nog niet in je systeem zit. Het is dan ook zeker niet raar om dit te gaan inplannen voor jezelf. Dit is juist heel goed om te doen. Het beste is om dit te doen bij het begin van de maand. Zo kun je reflecteren op elke maand hoe dat precies verlopen is. Zo kun je kijken wat je allemaal geleerd hebt en allemaal tegenaan bent gelopen.
Zo kun je ook nog is netjes je maand afsluiten. Na het afsluiten van de maand kijk je ook niet meer terug en denk je hoe je wilt dat de volgende maand gaat lopen.
Het is niet dat per maand het beste moment is voor iedereen. Iedereen heeft een eigen moment wat hij of zij wilt kiezen. Dit kan ook zijn om de week of zelfs om de dag. Het gaat er vooral om dat je het daadwerkelijk ook echt gaat inplannen en dan ook uitvoert. Dat is het belangrijkst.
8. Reflecteer op een specifieke situatie
Wat goed kan werken is het reflecteren op een specifieke situatie. Je kiest dan dus een moment uit waar je op gaat reflecteren. Je kunt eigenlijk op bijna alle situaties reflecteren. Elke situatie die je tegenkomt of tegenaan loopt.
Kies voor jezelf een specifieke situatie uit waar je op gaat reflecteren. Dit kan gewoon een gesprek zijn geweest met je baas of een situatie die in je vriendengroep gebeurd is. Het maakt niet echt uit wat het is.
Het reflecteren zelf zorgt ervoor dat je jezelf beter leert kennen en leer je meer van jezelf.
Zelfreflectie ben je vast ook wel vaker tegen gekomen. Dit kan zijn op school bij de middelbare school of op jouw opleiding. Bij een opleiding hebben ze het enorm vaak over zelfreflectie. Ook al is het meestal niet het leukste om te doen, maar wel het beste om te doen. Je leert er zo enorm veel van. Zo leer je dus meer over jezelf, meer over hoe je reageert in bepaalde situaties en hoe jij met bepaalde situaties omgaat. Het is dus enorm belangrijk om bezig te zijn met zelfreflectie. Het maakt dan ook niet uit welke leeftijd jij bent. Zelfreflectie is altijd goed.