Zelfbeeld verbeteren

Je zult het misschien niet helemaal geloven, maar je zelfbeeld is compleet afhankelijk van jou. Het is dus het feit van stoppen met obstakels op je pad te plaatsen en te starten met hert zoeken naar jouw geluk en welzijn. Dit zodat je als persoon kan gaan groeien.

 

Het zelfbeeld is hoe je jezelf ziet. Dit heeft direct effect op je leven in alle aspecten. Denk hierbij aan de volgende aspecten: sociaal, financieel, fysiek en emotioneel. De vragen die je vaak aan jezelf misschien wel stelt zijn: ‘Wie ben ik?’ en ‘Wie wil ik zijn in het leven?’. Deze vragen zijn dan ook niet zomaar te beantwoorden. Daarom ook hieronder 8 tips om je zelfbeeld te gaan verbeteren.

1. Leer te genieten van jezelf en leer te lachen van jezelf.

Leer om je fouten en zwakten te zien met een beetje humor. Het is natuurlijk niet altijd even leuk fouten en zwaktes, maar om jezelf daardoor helemaal naar beneden te trekken is ook zeker niet waar je opzoek naar bent. Door er wat humor in te vinden, zul je in het leven kijken naar jezelf op een frisse manier. Het is dan natuurlijk ook zo dat je niet de hele tijd negatief door het leven heen kan gaan.

2. Het is van belang dat je niet opgeeft.

Het leven is een volle uitdaging. Waar er genoeg fouten en zware tijden zullen zijn. Door deze meer kracht te geven dan ze verdienen, zal je je zelfbeeld geen goed doen. In plaats van jezelf de hele tijd te ontmoedigen voor iets wat je niet hebt bereikt of wat niet mogelijk was  om te doen, ga jezelf een nieuwe uitdaging geven en stop daar je energie in. Onnoodzakelijke energie stoppen in zaken van verleden wat fouten of iets anders negatief was, zal alleen maar aan je blijven vreten. Blijf positief en maak jouw volgende stappen.

3. Ga bezig met het creëren van gewoontes

Maak een lijst van gewoontes die jou gelukkig maken. Het kunnen dan ook hele simpele dingen zijn. Denk dan aan dingen die jou helpen er fysiek beter uit te zien. Zo kun je ook zaken gaan doen die je helpen met het verbeteren van jouw mentale gezondheid. Hierbij kun je denken aan de volgende dingen die je kunt doen:

  • Maak een afspraak met jezelf dat je om de drie maanden naar de kapper gaat
  • Maak een afspraak dat je gaat sporten minimaal drie keer in de week
  • En maak briefjes van dingen die je graag wilt zijn
Zelfbeeld verbeteren

4. Maak duidelijke doelen voor jezelf

Wanneer je eenmaal bewust bent van wie je bent en wat je je juist niet in het leven wilt hebben, wordt het tijd dat je gaat kijken naar de volgende fase. Werken aan wie jij graag wilt zijn. Het is moeilijk en zal dan ook wel aardig wat inspanning gaan kosten, maar het is het zeker waard. Je doelen moeten aan de volgende twee criteria voldoen:

 

  • Wanneer wil je dat doel gehaald hebben? Het bepalen van een specifieke datum zal je helpen je doel een prioriteit te maken. Wanneer je het gevoel hebt dat je race tegen de klok. Zal je ook minder het gevoel hebben dat je het kan gaan uitstellen.
  • Hoe specifieker je bent wanneer je uitlegt wat je wilt, hoe makkelijker het is om dit te krijgen. Zo help je jezelf ook makkelijker met duidelijk inbeelden en inzicht brengen van wat je wilt bereiken.

5. Blijf naar jezelf luisteren en niet naar de wereld

Mensen hebben een gewoonte om andere te willen plezieren. Dit resulteert dan niet in het geluk dat het ze zou moeten brengen. Het is zo dat de externe gedachtes van anderen invloed hebben op de interne gedachtes van jou. Wanneer je niet voor elkaar krijgt om andere mensen om je heen te gaan pleasen, kan dit een slecht gevoel aan je geven. Dit wegens dat als je geen acceptatie krijgt van anderen je jouw zelfbeeld kan beschadigen.

6. Doe een zelfanalyse

Dit is een belangrijke oefening die je nodig hebt om je krachten en zwaktes te ontdekken. Ontdek deze in jouw persoonlijke leven of werk. Hoe reageer je op situaties waar jij mee te maken krijgt?

 

Door een zelfanalyse krijg je een betere mogelijkheid om besluiten te maken die jouw zelfbeeld kunnen verbeteren. Vragen die je jezelf kan stellen zijn dan. Heb ik gereageerd zoals ik dat wou op dit? Wat zou ik graag anders willen zien. Waarom is dit een zwakte?

Wanneer je eenmaal de antwoorden hebt op deze vragen, ben je ook beter in staat om te beslissen welke stappen je moet gaan nemen tot een beter zelfbeeld.

7. Zoek aansluiting met jouw lichaam

Sporten, bewegen en ademen, wees bewust van wie je bent om je zelfbeeld te kunnen verbeteren. Yoga is een goed iets om je te kunnen helpen om aansluiting te vinden bij jouw fysieke lichaam. Het is belangrijk dat je gaat begrijpen wat de gevoelens zijn die je voelt bij sensaties en hoe je geconfronteerd wordt met situaties. Dit maakt een deel uit van je volledige bewustwording van wie je nou eigenlijk bent.

 

Zelfs als je het niet wilt of kan, kan je het ook zelf leren. Ga iets doen waarbij je alleen op jezelf aan het focussen bent. Word bewust van je fysieke kant en hoe dit ook gerelateerd is aan je geest. Fysieke gezondheid en mentale gezondheid liggen in grote samenhang.

8. Doe iets waar jij goed in bent of zoek een hobby

Door iets te doen waar jij goed in bent, kun je jouw zelfbeeld verhogen. Dit omdat je dus weet dat je ergens goed in bent. Dat kan mensen ook heel gelukkig maken als je ergens goed in bent. Dit niet alleen als je zelf al merkt dat je er goed in bent, maar ook als anderen dat merken. Of je zoekt een hobby waar je juist goed in wilt worden. Een skill leren en masteren zorgt ook voor een boost in het zelfvertrouwen in je eigen vaardigheden