SWOT analyse maken


Wat is het precies?
Een persoonlijke SWOT-analyse is een manier om jouw sterktes, zwaktes, kansen en valkuilen in kaart te brengen. Je kijkt dus naar de zaken van waar de kansen liggen op jouw gebied en hoe je dit gaat aanpakken.
Een SWOT-analyse wordt ook gebruikt veel in de marketingbedrijven. Zo kijken zij hoe producten speciaal zijn van de anderen en hoe het goed op de markt gebracht word. Lees hier nog meer over de SWOT-analyse.
Waarvoor maak je deze analyse?
Een persoonlijke SWOT-analyse maak je natuurlijk voor jezelf. De naam zegt al genoeg. De uitkomst van deze analyse is enorm hulpzaam, want dit kun je voor je werk gaan inzetten. Een SWOT-analyse kan voor verschillende dingen gebruikt worden. Zo kun je het gebruiken voordat je een sollicitatie gesprek hebt of heel simpel je doelen duidelijker wilt maken door te zien wat jij precies als belangrijke kwaliteiten al bezit en welke niet.
Hoe vul je een SWOT-analyse in?
We gaan nu kijken hoe een SWOT-analyse er precies uitziet. Daarvoor moeten we eerst kijken naar wat precies de betekenis is. SWOT is een Engels woord dat staat voor: Strengths, Weaknesses, opportunity’s en Threats. Dus in het Nederlands sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Dit zijn dan ook de vier onderdelen die je gaat onderzoeken bij deze analyse.
- Sterktes: Bij sterktes ga je kijken waar je goed in bent en waarmee jij onderscheiden kan worden van anderen die hetzelfde doen. Zo is het dan het slimst om te denken vanuit de kant van jouw werkgever. Waarmee zul jij zorgen dat hij of zij denkt dat jij speciaal bent en ook een goede aanwinst gaat zijn voor het bedrijf.
- Zwaktes: Zo ga je kijken naar wat jouw zwaktes zijn. Wat wil je gaan verbeteren is het dan ook vooral. Je zet op een rij wat jij vindt dat jouw zwakke punten zijn om ze zo op den duur te gaan verbeteren. Je moet het niet als vervelend zien dat je jouw fouten aan het benoemen bent, sinds geen enkel mens perfect is. Door je fouten te benoemen, kun je ze ook veel beter verbeteren.
- Kansen: Kansen zijn altijd wel aanwezig, maar het gaat hier vooral om welke kansen voor jouw van toepassingen zijn. Je moet naar de kansen gaan zoeken die in jouw regio vallen. Dit kan zijn jouw vakkennis regio. Dus om te zeggen jij zou ICT werk kunnen doen, dus dan moet je gaan kijken naar wat voor kansen liggen er in de ICT wereld. Dit is altijd handig om te benoemen. Ga opzoek naar genoeg kansen zodat als een van de kansen niet voor jou werkt je altijd nog op een ander terug kan vallen. Een paar voorbeelden van vragen die je kan stellen bij kansen zijn: hoe kan je vernieuwend blijven in jouw huidige rol, ontwikkelt jouw beroep in een andere regio sneller dan hier of zijn er ook nieuwe soorten banen in jouw vakgebied.
- Bedreigingen: Wat zijn zaken die jou mogelijk in de weg kunnen staan en welke belemmeringen zijn dit die jou mogelijk in de weg kunnen gaan staan tegen persoonlijke ontwikkeling. We hebben het dan over bedreigingen waar jij invloed op kan hebben zoals: concurrerende collega’s voor een positie of mogelijk een bonus. Of we praten over bedreigingen waar je geen invloed op kan hebben en die onverwachts zijn. Hier moet je dan denken aan dingen zoals: veroudering van je kennis doordat er veel nieuwe kennis over jouw vakgebied is ontstaan, toenemende concurrentie op de markt of recessie in de economie.
Bij een SWOT-analyse is het belangrijk dat je een duidelijk vraag hebt voor jezelf. Wat wil je exact gaan bereiken met het maken van deze analyse? Dit gaat zorgen dat je een richting krijgt naar wat je precies wilt weten tijdens het invullen van de analyse. Zo zorgt deze analyse er ook voor dat je meer kansen op het werk kunt herkennen en zo ook kunt oppakken. Dit resulteert in het sterker in je schoenen staan op werk. De SWOT-analyse heeft alles te maken met persoonlijke groei. Lees hier meer over persoonlijke groei. Hieronder een afbeelding met nog meer voorbeelden die horen bij de vier punten.

