Wat is onrust in je hoofd?
Onrust in je hoofd kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak is het een gevoel dat je nog iets moet doen. Is dit bij jou ook het geval? Iedereen heeft in zijn leven wel is te maken gehad met drukke dagen. Je weekenden die vol zitten met afspraken en doordeweeks heb je het druk met je werk. Je bent dan continu aan het schakelen tussen taken. Dat is best iets inspannend voor je brein. Geren wonder dat je soms het gevoel hebt dat je hoofd vol voelt.
Daar komt bij dat veel mensen meer in de toekomst bezig zijn, of juist in het verleden blijven hangen. Bijna 80% van de tijd zit jij met jouw gedachten ergens anders. Je bent dan aan het piekeren over dingen die er wel niet mis kunnen gaan, of je bent juist jezelf aan het kwellen door terug te denken aan dingen die eerder mis zijn gegaan. Niet echt handig om het zo te zeggen. Daarnaast is veel onrust ook slecht voor jouw mentale gezondheid.
Wat zijn dan symptomen van onrust in je hoofd?
De symptomen van onrust in je hoofd lijken op de symptomen dat als je zenuwachtig bent:
- Zweten
- Gespannen spieren
- Hartkloppingen
- Pijn op de borst of bij je hart
- Concentratieproblemen
- Problemen met slapen
Bron van onrust achterhalen
Een van de eerste dingen om te doen is het achterhalen wat precies de oorzaak is van de onrust. Het is niet altijd makkelijk om hier de vinger op te leggen. Als je dan al wist wat er fout ging, was het een stuk makkelijker om het te gaan verhelpen. Niet iedereen kan zo eenvoudig de bron van onrust achterhalen.
Vragen die jou kunnen helpen:
- Zit je goed in je vel?
- Ben je een optimist of een pessimist?
- Loopt je hoofd?
- Is het druk op je werk?
- Heb je dagelijkst last van stress?
- Heb je zorgen om iemand waar je veel om geeft?
- Last van geldzorgen?
- Is je privé leven druk?
De stap hierna is initiatief nemen om de gewenste verandering te laten plaatsvinden. Met het drukke agenda wat jij hebt vol met verwachtingen van anderen en anderen prioriteiten is dit niet altijd even makkelijk. Je moet jezelf een zetje geven en het heft in eigen hand nemen. Dit begint bij het bepalen wat voor jou belangrijk is in het leven. Pas dan kun je echte doelen en prioriteiten stellen. Als je doet wat je dicht aan het hart ligt is de kans op een onrustig gevoel een stuk minder groot. Je doet immers dingen die in je lijn liggen met wat jouw waardes zijn. Veel tijd gaat anders verloren aan achteraf nadenken over wat je liever anders had gedaan of gezegd.


4 handige tips tegen onrust
Hieronder heb ik voor jou 4 tips die jou gaan helpen tegen onrust in he hoofd:
1. Stel prioriteiten op elk vlak in je leven
Het stellen van prioriteiten is een van de dingen die bij veel mensen goed werkt om rust en orde te creëren. Pas als je weet welke dingen je moet en wilt doen kun je de juiste keuzes gaan maken. Ik geef er niet om als ik niet alles kan doen wat ik graag had willen doen, maar zolang ik maar zelf de keuze heb gemaakt, kan je er lastig boos op zijn.
Begin de dag goed en zorg dat je op papier ergens een takenlijstje hebt staan. Hier staan alle dingen op die je die dag nog gaat doen. Ik probeer mijn takenlijstje altijd zo klein mogelijk te houden met alleen de belangrijkste dingen die ik voor die dag wil doen. Je moet ook niet teveel van het goede doen. De voordelen van een takenlijstje is: Helpen met focussen op de hoofdzaken en zo creëer je ruimte voor spontaniteit en verrassingen.
2. Jouw gedachtes de baas zijn
Als je veel nadenkt zal je al snel merken dat de aandacht vooral naar de negatieve dingen gaat: dingen die mis kunne gaan of dingen die mis zijn gegaan. Dit is nog een ding wat is overgebleven van ons primitieve brein, dat gericht is op overleven. Laat je niet teveel leiden door de negatieve gedachtes. Probeer niet teveel; in de toekomst of het verleden te hangen. Je kunt mindfulness oefeningen doen om je te helpen met de gedachtes terug te halen naar het nu.
3. Gedachtes die terugkeren
Ben jij veel bezig met gedachtes die terugkeren? Grote kans dat er dan iets niet klopt. Er is iets gebeurd dat niet bij je past. Misschien had je graag anders behandeld willen worden in bepaalde situaties. Of misschien heb je iets nog niet helemaal afgerond in je leven. Wat het ook is, terugkerende gedachtes kunnen je iets leren over jezelf. Zo kun je erachter komen wat er niet in jouw leven past, wat er niet klopt momenteel en wat je in het vervolg anders zou gaan doen.
4. Mediteren
Mediteren kan voor sommige heel goed helpen om rust te vinden in hun hoofd. Dit dan wil in combinatie met de andere dingen die hierboven genoemd zijn, maar mediteren is enorm rustgevend als je jezelf er aan kan toegeven. Zo kun je in een staat komen waar je helemaal nergens over na aan het denken bent voor een korte periode. Wat enorm veel rust en ontspanning kan bieden aan jouw lichaam en aan jouw hersenen. Zo help je jezelf met het feit dat je jouw hersenen even een moment complete rust geeft. Wat zij soms ook wel echt ff hard nodig hebben bij sommige zware weken.
Ik raad je aan om deze 4 tips uit te proberen en te kijken wat het resultaat is voor jou. Misschien helpt het enorm goed tegen jouw onrust in jouw hoofd en was het zeker het lezen waard, en misschien werkt het niet dat kan natuurlijk ook. Het zal per persoon wel anders werken. Dit is iets wat vooral voor mij goed werkte. Ik denk dat dit bij de meeste wel kan gaan werken, en zo niet heb je zeker niet je tijd verspilt, maar weer wat nieuws over jezelf geleerd. Ontdek jezelf en wordt een betere jij. Veel succes jij kan het!