Omgaan met feedback/kritiek
Kritiek geven aan anderen is altijd makkelijker dan kritiek krijgen van iemand. In de meeste gevallen krijgt het brein bij mensen een soort mini storing, omdat het natuurlijk niet fijn is om kritiek te krijgen. Sommige mensen schieten ook in de verdediging als ze kritiek te horen krijgen. Dit is zeker wat je wilt gaan voorkomen voortaan. Bij kritiek moet je het eigenlijk zien als feedback. Niet dat kritiek natuurlijk altijd even leuk is, maar het is wel een leer moment in het leven. Gebruik dit soort momenten om te ontwikkelen als persoon. omgaan met kritiek zorgt dat je als persoon ook kan blijven groeien. Wil je meer lezen over persoonlijke groei? Dat kan hier.
Hier ga je drie zaken vinden waarom ons brein het lastig vindt om met kritiek om te gaan
1. Je brein is meer bezig met de focus leggen op negatieve dingen dan positieve
Bij de meeste mensen is het zo dat jouw brein meer gericht is op negatieve dingen. Dit dan vooral in de zin als iemand iets negatiefs over jou te zeggen heeft, gaat jouw brein alleen maar kijken naar de negatieve dingen die erachter zitten. Het is niet raar dat jouw brein dit denkt, maar het wel iets waar je aan kunt gaan werken. Een voordeel van dat jouw brein veel aan negatieve dingen denkt, is dat je zo wel die negatieve dingen kunt voorkomen.
2. Jouw brein vindt kritiek krijgen ook niet eerlijk
Het brein vindt het lastig om toe te geven dat het fout zit. Wat natuurlijk heel begrijpelijk is, want het is nooit leuk om te horen dat je fout zit. Je denkt dan in scenario’s dat wat jij hebt gedaan gewoon helemaal juist was. Het is natuurlijk zo dat andere mensen een heel andere aanpak voor dingen kunnen hebben. Zo zien zij dus dingen fout die in jouw ogen niet fout zijn. Wat voor jouw brein als oneerlijk wordt gezien. Dit is enorm voorkomend bij de meeste mensen, maar zeker niet een groot probleem om op te lossen. Meeste geval is het wel zo dat het brein kritiek uit de weg wilt gaan, maar probeer juist te leren van kritiek.
3. Kritiek wordt gezien als een bedreiging
Dit is dan niet zo lastig uit te leggen. Je zult vast wel begrijpen dat je het kan voelen als een bedreiging. Dit vooral als je niet vaak kritiek hebt gekregen op dingen. Kritiek krijgen voelt altijd een beetje als een persoonlijke aanval. Al hoeft dat helemaal niet altijd zo te zijn. Veel mensen zien het toch als een persoonlijke aanval. Wat zorgt dat kritiek wordt gezien als een bedreiging. Het brein vindt het lastig om kritiek goed te verwerken en om te zetten in een leerpunt. Het brein vormt dus al snel het zicht dat het een bedreiging is, maar aan jou de taak om jezelf aan te leren om van kritiek een leerpunt te maken. Hierdoor zul je als persoonlijk enorm gaan groeien. Het is dan ook zo dat als je kritiek alleen maar blijft zien als een bedreiging dit jouw mentale gezondheid ook kan aantasten. Het kan gaan zijn dat jij alle feedback gaat zien als een persoonlijke bedreiging/aanval. Dit wil je natuurlijk niet hebben. Voor meer informatie hoe je jouw mentale gezondheid kan versterken klik hier.
Twee reacties die het meest voorkomen tijdens het ontvangen van kritiek
- Je gaat een vecht reactie vertonen: je geeft zwaar tegengas en je eerste woord terug is meestal in verdediging van jezelf. Je voelt dus alsof je persoonlijk aangevallen wordt
- Je gaat een vlucht reactie vertonen: je bent het totaal niet eens met de kritiek die je ontvangt. Wat resulteert in dat jij de persoon gaat vermijden die jou die kritiek heeft gegeven. Zo kun je dus nooit kritiek onder ogen zien.
Hier 10 handige tips om goed met kritiek/feedback om te gaan
1. Focus op de positieve punten
Veel mensen leggen de lat enorm hoog voor zichzelf en gaan zichzelf dan richten op dat ene kleine puntje dat niet goed gaat. Na feedback heb je misschien wel veel vragen en weet je gewoon niet zo goed meer waar je alles aan moet koppelen. Het kan dan ook zijn dat er tijdens die feedback juist meer positieve zaken omhoog kwamen. Maar doordat jouw brein meer focus legt op de negatieve dingen, zul je niet over de positieve dingen nadenken. Dus probeer te focussen op de positieve dingen.


2. Wees duidelijk met het maken van afspraken
Het is belangrijk dat als je wilt veranderen dat je anderen laat weten waarom je dit wilt doen. Ook is het belangrijk wat je wel of niet gaat veranderen. Maak dan duidelijke afspraken. Stel je de vraag wat je over jezelf hebt geleerd wat je in de toekomst dan beter kunt gaan doen? Hoe harder de kritiek jou raakt in de zin dat het bijna voelt als een aanval, hoe meer jij ervan kan leren als persoon.
3. Ga met anderen op zoek naar oplossingen
Het is handig om anderen te vragen wat ze van jou verwachten en waarom ze dit doen. Zo kun je goed kijken hoe je elkaar tegemoet kan komen wat voor beide partijen veel fijner is. Feedback is belangrijk in het leven. Neem er je genoegen van en probeer er van te leren.
4. Wees eerlijk over je gevoelens, maar vermijd dat je in de verdediging schiet
Veel mensen hebben hier wel moeite mee. Dit omdat feedback hard kan aankomen en best persoonlijk kan voelen. Het beste is om wel eerlijk te zijn over als je feedback krijgt dat niet helemaal prettig aankomt, maar vermijd dan dat je alleen maar jezelf gaat verdedigen. Is het terecht probeer er van te leren en is het onterecht ga dan op een respectvolle manier erover praten.
5. Wees dankbaar voor de feedback
Desondanks dat feedback niet altijd even leuk kan aankomen, zul je toch wel moeten leren dankbaar te zijn dat mensen de tijd hebben genomen om feedback aan jou te geven. Het is voor iemand anders ook niet altijd even makkelijk om lastige feedback over te brengen bij iemand. Dit doen zij ook niet voor de lol. Toon dus dankbaarheid voor dat hij of zij de tijd heeft genomen voor jou. Dit al helemaal als de feedback positief is.
6. Beschouw feedback niet als negatief maar als een cadeau
Kritiek is op zich nooit echt negatief of positief. Jij bent zelf degene die het negatief of positief laat worden in jouw brein en hoe je er mee omgaat. Je moet feedback beschouwen als een gift. Dit omdat feedback kan zorgen dat jij kan veranderen als persoon. Feedback zorgt dat je bewust wordt van jezelf. Wat enorm belangrijk is voor verandering. Probeer dus niet feedback te zien als een persoonlijke aanval of als dat je faalt in iets, maar zie het als een leermoment in jouw leven. Zo blijf jij groeien als persoon in het leven.
7. Probeer connectie te maken tijdens feedback
Feedback komt altijd wel ergens vandaan. Feedback ontvangen heft dan ook alles te maken met het openstaan voor het ontvangen van een mening van iemand anders. Je maakt dan connectie met iemand door begrip te tonen voor de feedback die je krijgt. Dit is dan de eerste stap om tot een oplossing te komen.
Het is dan ook zo dat als iemand jou feedback wilt geven, hij of zij aantoont dat jij als persoon het waard bent om feedback aan te geven. Bij sommigen geven ze geen eens feedback, omdat ze het de moeite niet waard vinden. Die persoon die jou feedback geeft, zit met zorg of een behoefte. Je moet je dan gaan afvragen waarom de ander jou feedback geeft op dat bepaalde vlak. Probeer je te verplaatsen in de schoenen van de feedbackgever en laat merken dat je hem of haar begrijpt of dat aan het proberen bent.
8. Zorg dat je doorvraagt tot de kern van de feedback
Achter kritiek zitten ook behoeften en wensen van degene die jou die kritiek geeft. Belangrijk is het dus om het niet te zien als een persoonlijke aanval of als dat je faalt, maar als een kans om te groeien in het leven. Door te vragen naar de kern van feedback, kun jij ook veel beter leren van de feedback.
9. Luister altijd goed naar wat er gezegd word
Het is handig om samen te vatten wat je hoort tijdens de feedback. Dit kun je doen in je hoofd of samen met de persoon die jou feedback geeft. Het slimste is om de methode LSD toe te passen. Dit wil zeggen luisteren, samenvatten en doorvragen. Stel dan ook diepgaande vragen. Wat resulteert in dat jij overkomt als nieuwsgierig en dat je ook interesse hebt voor de feedback. Deze methode van LSD zorgt ook dat je veel beter kan leren van de feedback.
10. Vermijd gelijk te reageren op de feedback
Het is handig om niet gelijk te gaan reageren om de feedback die je krijgt. Daarmee wil ik zeggen dat als je al een ding hoort wat je niet leuk vindt om te horen, moet je niet jezelf gaan verdedigen gelijk en degene die feedback geeft onderbreken. Het is het slimst om gewoon goed te luisteren en dat je de tijd neemt om het te laten bezinken. Dit resulteert in een minder emotionele reactie en een veel rustigere reactie. Wat dan ook voor meer respect zorgt en ook zorgt dat de feedback beter aankomt. Zodat je er ook veel beter van kunt leren.