Mentaliteit

Verander je mentaliteit en verander zo ook je leven. De manier waarop je naar dingen gaat kijken, bepaald zo ook je geluk en je succes. Zie jij de mogelijkheden of juist alleen maar beperkingen? Neem je actie of word je juist overweldigd door de dingen. Je mentaliteit bepaalt alles in je leven. Hoe ga je hieraan dan werken. Mentaliteit heeft dan ook alles te maken met persoonlijke ontwikkeling.

Waarom zou je je mentaliteit willen veranderen?

Dit wil je omdat je het beste uit je leven wilt halen. Een goede mentaliteit hebben is dan ook de sleutel tot succes. Je mentaliteit bepaald hoe je in je in het leven staat. Het bepaald voor jou of je in bepaalde situaties juist over jezelf heen laat lopen of dat je juist leert van de situaties. Het bepaalt ook of je gelukkig bent of niet. Het bepaald of jij jouw doel gaat bereiken of juist niet. Mentaliteit bepaald bijna alles in het leven.

Een B of A mentaliteit hebben wat is het verschil?

Je hebt hieronder twee voorbeelden van soorten mentaliteit. Voor de makkelijkheid geven we de mentaliteiten twee namen. A en B. Het is natuurlijk geen oordeel, maar dit is hoe de verschillende mentaliteiten in elkaar zitten.

 

 

Een persoon met mentaliteit A denkt het volgende:

 • Ik geloof in mezelf
 • Ik neem actie en stel niet uit
 • Alleen ik kan er iets aan doen om te gaan veranderen
 • Ik ga uitzoeken wat ik wil
 • Ik ga het zelf allemaal regelen
 • De enige manier om te weten of ik het kan, is door het te gaan doen

Een persoon met een B mentaliteit:

 • Ik twijfel aan mezelf
 • Ik heb geen zin om me in te spannen
 • Ik weet niet precies wat ik wil
 • Het is de schuld van een ander
 • Ik moet eerst iets krijgen voordat ik me ga inspannen
 • Ik weet niet of ik het wel kan
 • Ik hoop dat iemand me ermee gaat helpen

Het verschil is dan wel duidelijk te zien. Allebei de personen leven exact hetzelfde leven. Ze hebben dezelfde uitdagingen in het leven en maken dezelfde dingen mee. Dan kun je jezelf afvragen hoe kan het zijn dat dit hetzelfde persoon is. In dit voorbeeld praten we over mij die verloren was in de B mentaliteit een aantal jaar geleden. Ik was toen simpelweg bezig met niks en wou ook helemaal niks in het leven. De laatste jaren heb ik mezelf omgeschakeld naar een A mentaliteit. Waar ik wil blijven groeien en ontwikkelen in het leven. Het is dan ook zo dat je als persoon nooit uitgeleerd bent. Er zullen altijd momenten in het leven zijn wanneer je nog meer kan gaan leren.

Een hele opluchting

Het is een opluchting in je leven als je het verschil voor jezelf kan maken in jouw mentaliteit. Mij heeft het enorm geholpen om mentaliteit A toe te passen in het leven. Je veranderd dan niet in je uiterlijk, maar wel in je innerlijk. Je doet nog steeds dezelfde uitdagingen en gebeurtenissen, maar nu ga je het een stuk anders aanpakken. Doormiddel van mentaliteit A ben je bereid om stappen te nemen die je in je leven nooit wou maken. Dit zorgt dan ook dat frustraties weg zullen gaan en zullen overstappen naar een tevreden gevoel. Dit omdat je verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven.

Je kunt vast wel denken dat dit onzin is

Hoe ga je dan je mentaliteit veranderen. Dit moet ten eerste iets zijn dat je ook echt wilt en niet iets waar je zware moeite voor moet doen om jezelf al over te gaan halen. Vooral de vraag is dat als je al denkt dat je mentaliteit al goed is, ben je dan ook gelukkig en succesvol met de mentaliteit die je huidig toepast. Zo ja, bravo! Zo nee, dan is er ruimte voor verbetering in je leven.

 

Als je denkt dat je niet tevreden bent over je mentaliteit, maar toch er niks aan wilt doen en denk dat dingen toch zijn zoals ze zijn en je hebt het gevoel dat je er niks aan kunt veranderen. Raad ik je aan te stoppen met lezen en leren, want als je toch denkt dat het niet helpt en je jouw leven niet onder controle wilt hebben, wil je dus ook geen controle over je eigen leven hebben. Hier is natuurlijk niks mis mee. Iedereen heeft zo zijn of haar pad dat bewandeld gaat worden door het leven, maar voor de mensen die graag wel hun leven onder controle willen helpen, lees hieronder verder.

Hoe verander ik dan mijn mentaliteit?

Voor degene die wel willen werken aan hun mentaliteit is het beginnen met het realiseren dat de waarheid niet bestaat. Het meeste wat we geloven is niets meer dan een mening. Je bepaalt zelf of die mening ondersteund word of geblokkeerd word door jou. Als je ergens in je leven stress ervaart, komt dat waarschijnlijk door de manier waarop je tegen dingen aankijkt. Dat is natuurlijk niet altijd het geval, maar wel meestal.

Zie je dat je flexibel bent om die mening te veranderen? Daarvoor heb je inzicht nodig. Inzicht die je ogen opent. Inzicht waarvan je zou denken dat dat idee wel goed klinkt of dat je denkt van oh zo heb ik er nooit naar gekeken.

Inzicht voor een betere mentaliteit is het belangrijkst

Het begint dus allemaal bij het inzicht. Hoe kun je anders ook je oude mentaliteit veranderen, als je niet weet wat het alternatief ervan is? Met nieuwe inzicht ga je begrijpen hoe je andere tegen dingen kunt aankijken. Uiteindelijk bepaalt dat je geluk en succes.

Met een betere mentaliteit bedoel ik dan natuurlijk een mentaliteit die je beter in je leven ondersteunt.

 

Dat is het aller belangrijkste. Het duurde bij mij ook wel ruim 5 jaar om mijn inzicht op het leven te veranderen, maar het was het voor mij allemaal waard. Ik zeg dan niet dat het voor iedereen vijf jaar hoeft te duren. Zo kan iemand zijn mentaliteit al helemaal omgedraaid hebben naar een  inzicht voor een betere mentaliteit. Dit kan dan al binnen een jaar gebeurd zijn misschien, maar zo kan het ook zijn dat iemand er meer dan tien jaar over doet. Het is dan ook niet erg dat het lang zou kunnen duren zolang je er maar mee bezig bent. Een goede mentaliteit hebben zoals mentaliteit A zal jouw leven enorm verbeteren en helpen. Dit op het gebied van geluk en succes.