Mentale kracht ontwikkelen met deze 10 tips

Je mentale gezondheid trainen doe je door meer aandacht te schenken aan je gedachten. Net als het trainen van je lichaam is het belangrijk een goede mindset te onderhouden. Deze 10 tips gaan jou daarbij helpen.

  1. Mentale kracht ontwikkel je alleen door de juiste focus. Maak je doelen helder en duidelijk zodat je zeker weet wat je wilt en waar je naartoe wilt met je leven. Dit is heel belangrijk om een weg te kiezen die jij wilt gaan bewandelen door het leven heen.
  1. Je lichaam en geest zijn soms een energiestoot die je nodig hebt voor groei. Ga de uitdaging aan en piek op de juiste momenten. Misschien wil je een uur lang achter elkaar kunnen mediteren? Eem hele marathon kunnen lopen? Of misschien je eigen bedrijf beginnen? Geef jezelf minimaal een keer in het jaar de tijd om een grote uitdaging aan te pakken.

 

  1. Verander je gedachtes. Negatieve gedachtes blijven twee tot drie keer zolang in onze hersenen aanwezig dan de positieve gedachtes. Ze hebben een grote invloed op ons leven. Het is daarom verstand om bewust meer inspiratie om je heen te zoeken. Zo ontwikkel je meer positieve gedachtes  voor meer mentale kracht.
  1. Laad je mentale energie op. Heb je op een dag teveel van je wilskracht gebruikt. Dan is het tijd om je batterij op te laden. Ontspanningstijd is heel belangrijk voor je hersenen. Slaap voldoende, doe leuke dingen voor jezelf of met anderen en neem genoeg tijd voor jezelf ook om je goed te voelen.
  1. Meer mentale kracht ontwikkelen, krijg je door je wilskracht te versterken. Vergelijk ons energieniveau met een batterij. Deze raakt natuurlijk op naarmate we het veel gebruiken. Zo werkt het ook met onze wilskracht. We kunnen niet alle dingen tegelijk gaan aanpassen. Een verandering kost gewoon veel energie en onze batterij gaat daardoor dan ook op.
  1. Laat je niet leiden door nieuws dat rond gaat. We ontvangen elk moment van de dag allerlei berichten, mailen en andere externe prikkels zoals het nieuws. Vraag jezelf af: kies ik ervoor om dit nieuws te lezen of kwam het zomaar op me af? Lees alleen dingen die voor jouw pad in het leven van belang zijn. Andere informatie zal alleen maar in je hoofd gaan zitten en je focus laten dwalen.
  1. Schijf alles op waarmee je bezig bent. Gedraag je als een leerling die alles wilt weten. Dit is een goede manier om mentale kracht te ontwikkelen. Zo kun je je gedachten optimaal benutten voor andere taken. Zo behoud je ook je focus, omdat je over je gedachtes hebt geschreven.
  1. Plan niets in de ochtend. De ochtend is het moment waar we volledig gefocust kunnen gaan werken aan hetgeen wat je wilt doen. Plan dus, zover mogelijk, geen externe afspraken. Werk in de ochtend aan je belangrijkste taak.
  1. Maak je agenda een heilig iets. Dat kun je alleen doen door zelf te bepalen wat er in de agenda komt te staan. Als je geen plannen maakt voor je eigen leven, dan word je geleefd door plannen van anderen, wat natuurlijk niet iets is wat je wilt hebben. Natuurlijk heb je mensen die dit willen, maar wil jij succes bereiken, moet jij ook je eigen plannen gaan maken. Wees voorbereid zodat je kunt anticiperen op wat anderen van je willen.
  1. Begin met positieve gedachten aan je dag. Waar ben je op deze mooie dag dankbaar voor? Wat voor mooie dingen ga je vandaag dan mee bezig zijn? Schrijf in een paar zinnen op waar je dankbaar voor bent. Wees altijd dankbaar voor wat je hebt. Er zullen altijd mensen zijn die het slechter hebben. Als je niet met een positieve gedachte je dag kan beginnen, kun je ook niet positief over je toekomst denken.