De juiste keuzes maken
We willen het allemaal wel, maar het lukt dan helaas niet altijd. Het gaat om de juiste of verstandige keuze maken in het leven. Waar wij als mensen altijd bezig zijn met het zoeken naar antwoorden. Zo kan het zijn goed of kwaad. Daar kan ik jou geen antwoord op geven, maar dat er gezocht word door iedereen dat wel zeker. Het is ook zo dat iedereen wel een andere blik heeft op het feit wat nou precies een verstandige keuze is. Dit is ook lastig te omschrijven, omdat dit voor iedereen ander is. Het is zelfs zo dat sommige keuzes die wij verkeerd maken in het leven invloed kunnen hebben op onze fysieke gezondheid en mentale gezondheid. Dit vooral door de stress die sommige keuzes opleveren. Ik ga je wel proberen te helpen met 5 tips hieronder om beter keuzes te maken!
1. Je neemt betere beslissingen als je minder beslissingen neemt
Een besluit nemen is iets inspannends. Iedereen die wel eens bezig is geweest met het boeken van een lange vakantie weet waar ik het over heb. Je bent bezig met allemaal dingen te vergelijken, afwegingen aan het maken en dat kost gewoon enorm veel energie.
Vermoeid worden van besluiten maken is dan ook best gevaarlijk.
Je word dan als consument een stuk vatbaarder voor marketing. Zo word je ook als beleidsmaker een stuk makkelijker geraakt door verleidingen. Als je het gevoel hebt dat je teveel bezig bent met het nemen van besluiten, neem dan even wat tijd voor jezelf en ga wat eten. Herstel je energie. Wat ook geld is dat als je belangrijke besluiten moet nemen op een dag dat je die dan beter in de ochtend kunt gaan doen. In de ochtend neem je betere besluiten dan in de avond. Dit omdat je aan het eind van de dag een stuk minder scherp bent. Neem minder beslissingen om tot een beter antwoord te komen.
2. Heb je niks te zeggen, doe dat dan ook niet
Veel mensen hebben last van een zogenoemde zwamneiging: geestelijke luiheid of onwetendheid wat leidt tot een onhelder hoofd. Een woordenvloed moet die geestelijke troebelheid verhullen. Hoe meer welbespraakt het gelegde rolgordijn is, hoe makkelijk we erin tuinen. Het duidelijkst is dit te zien bij sportlieden. Dat een voetballer gedwongen word om het geven van een analyse van de wedstrijd door een interviewer. Dit terwijl hij eigenlijk wil zeggen dat ze gewoon hebben verloren en dat het jammer is. Zoiets geld ook bij onderzoeken. Hoe minder het onderzoek oplevert, hoe meer er wordt gezwamd.
3. Hecht weinig tot geen waarde aan onzin die je opeens te binnen schiet
Vaak kennen we twee verschillende antwoorden op vragen die aan ons gesteld worden. De een is het intuïtieve antwoord en de ander het juiste. Denken is inspannender dan het voelen van gevoelens. Rationeel dingen afwegen vereist meer wilskracht dan aan je intuïtie overwegen. Probeer te voorkomen dat je de eerste dingen die in je opkomen ook daadwerkelijk geloofwaardig zijn.
4. Waarom teveel voornemen ook niet handig is
De takenlijst die jij in de ochtend maakt, kan heel erg veelbelovend zijn. Hoe vaak is het dan zo dat je dat lijstje dan al wel niet s ’avonds al afhebt? Vaak je neem je te vaak voor: dat zou jammer zijn als het de laatste dag op aarde zou zijn geweest, maar dat is vaak het geval natuurlijk niet. Waarom kunnen we niet gewoon normaal plannen. De eerste reden hiervoor is wensdenken. We willen graag realisme verliezen uit het zicht. Je wilt ontsnappen aan de werkelijkheid. Dit wil je juist niet doen. Je moet gaan raadplegen in het verleden. Kijk naar taken die je in het verleden ook al is hebt gedaan die lijken op wat je huidig aan het doen bent. Kijk hoe je deze toen deed en hoeveel tijd je daaraan kwijt was.
5. Waarom je toch vaak gelijk hebt
Doordat we onbewust onze voorbije mening aan de huidige aanpassen, vermijden we pijnlijke momenten waarin we geconfronteerd worden met de feilbaarheid. Een verfijnde strategie om jezelf een beetje te strelen, want een fout toegeven is natuurlijk best wel een emotionele missie en daardoor ook wel lastig. Eigenlijk zou je juist blij moeten zijn met het feit dat je fouten maakt.
Door fouten te maken, kom je dichterbij de realiteit en waarheid. Zo kun je het ook later beter oplossen. Helaas zitten de meeste mensen zo niet in elkaar. In onze herinneringen die wij vasthouden zitten voornamelijk fouten die we in het leven hebben gemaakt. Je kunt het beste ervanuit gaan dat de helft daarvan toch niet klopt en dat fouten er alleen maar zijn om van te leren. Zo kom je een stap dichterbij de waarheid en meer persoonlijke groei.

