Benutten van kansen

Als je goed om je heen kijkt zie je een zat aantal mogelijkheden die in het leven voor je worden neergelegd. Soms moet je die mogelijkheden zelf creëren , maar soms kun je ze zelf ook gaan oppakken als ze voor je klaar liggen. De kunst is die kansen te herkennen en met beide handen volop aan te pakken. Een kleine kans kan immers grote gevolgen hebben voor je leven. Kansen aanpakken helpt ook bij persoonlijke groei.

6 handige tips

  1. Ga bedenken welke kansen voor jou van belang zijn: Probeer voor jezelf duidelijk te hebben weke kennis of ervaring je nog waardevoller zullen maken voor je huidige of toekomstige zelf. Zo zal je een kans sneller gaan herkennen, want je weet tenslotte al welke kansen voor jou van waarde kunnen zijn.
  1. Neem het werk van een zieke collega over: Als er iemand ziek is in je organisatie kun je misschien wat werkzaamheden overnemen. Dit is dan niet alleen fijn voor je werkgever, maar zo zal je ook een nieuwe ervaring op gaan doen. Waar je duidelijk wat dingen van zult gaan leren. Zo toon je ook aan dat je wilt leren en zit je in de juiste houding voor persoonlijke groei.
  1. Trek het interessante werk naar jou toe: Het kan best zijn dat je het al druk genoeg hebt, maar de inspiratie die je krijgt van nieuwe kennis en ervaringen geeft meer dan genoeg energie om dat aan te kunnen. Je werkgever ziet dan ook liever iemand die gemotiveerd is.
  1. Hobby’s delen met andere is ook handig: Weet je werkgever bijvoorbeeld dat je coach bent van een volleybalteam, vrijwilligers werk doet bij het leger des heils of in een band zit. Het is dan ook zo dat een werkgever jouw waarde bepaald binnen een bedrijf. Dit voor wat je doet in het bedrijf e wat je ook mag gaan doen. Door te weten at je buiten het bedrijf doet, komen er misschien wel nieuwe kansen in zicht op de werkvloer.
  1. Probeer jaarlijks wat nieuws te leren: Het is handig om elk jaar een nieuwe vaardigheid te leren, groot of  klein het maakt niet uit. Dat is dan in de meeste gevallen ook nog is leuk en zorgt dat je scherp blijft. Bovendien ook heel interessant voor je huidige of toekomstige werkgever. Als pluspunt houd nieuwe dingen ook in dat je mentale gezondheid sterk blijft.
  1. Ga is in gesprek met de leidinggevende over de toekomst van het bedrijf: Voor jou is het van belang om te weten wat en waar het bedrijf naartoe wilt gaan in de toekomst. Zo kom jij misschien op nieuwe ideeën waar jij een rol in kunt spelen. Zo kun jij je alvast onmisbaar maken voor nu en in de toekomst. Praat hierover zodat je ook niet voor verassingen komt te staan.

Ontdek je eigen mogelijkheden

Het is zo dat veel werknemers graag de regie houden op hun loopbaan. Dan is het belangrijk om te weten wat je krachten en drijfveren zijn voor dat werk. Als je dat weet kun je beter bepalen welke kant je op wilt gaan binnen het bedrijf of gewoon in het leven. Wat vind jij eigenlijk echt leuk om te gaan doen op werk of gewoon dagelijks, wat geeft jou energie in het leven of op de werkvloer? Wat weet je over je eigen krachten en drijfveren. Het is belangrijk om hier achter te komen zodat je beter bezig kan zijn met persoonlijke groei. Hieronder heb ik weer 6 tips om je verder te helpen met het ontdekken van de mogelijkheden in jouw leven. Nieuwe dingen ontdekken in het leven en nieuwe mogelijkheden en kansen aanpakken, helpt ook met het stress gevoel verminder. Dit door het feit dat je niet met een zaak bezig bent de hele tijd.

  1. Zorg ervoor dat je met blijdschap naar werk toe ga: Nu vraag je je natuurlijk wel af, hoe ga je dan met die blijdschap naar werk toe? Als het antwoord is dat je niet met blijdschap naar werk kan gaan, ligt dit dan aan de werkgever of zijn het dingen waar je zelf ook nog iets aan kan veranderen? Het is van belang dat je erachter komt wat jou niet gelukkig zou maken of maakt op je huidige werkplek. Ligt dit aan jou is het tijd om daar een verandering aan te maken, ligt het aan de werkgever is het handig om met collega’s gesprekken te voeren of zij dat ook hebben door de werkgever. Zo niet kun je altijd nog een gesprek beginnen met jouw werkgever.
  1. Maak een lijstje van de 5 beste momenten op werk: Als je jouw momentele carrière tot nu toe zou overzien, wat waren dan de mooiste momenten die je hebt meegemaakt en wat waren de meest inspirerende momenten? Zet dit voor jezelf is een keer op een rijtje. En als je dat hebt gedaan, ga er naar kijken en denk na over wat voor gevoel toen bij jou opkwam. Kun je dit gevoel dan niet vaker gaan krijgen bij jouw werk. Dit is dan waar je voor moet gaan streven.
  1. Schrijf is jezelf een afscheidsspeech voor als je je werk zou gaan verlaten: Denk na dat als dit je laatste werkdag zou zijn. Schrijf dan een afscheidsspeech op met daarop een terugblik van je werkzame leven. Wat voor dingen zouden daar dan in gaan staan? Zo krijg je goed in beeld wat je tot nu toe allemaal al hebt bereikt op de verschillende werkvloeren, maar vooral kom je erachter wat je nog niet hebt gedaan en wat je dan dus juist nog wel wilt gaan doen.

 

  1. Geef je werkgever tips om het werk leuker te maken: De dingen waar jij niet blij van word, liggen echt niet altijd vast. Je werkgever heeft natuurlijk helemaal niks aan klagen, maar wel iets aan concrete voorstellen van jou en je collega´s. Dit om het werk en de sfeer op de werkvloer te verbeteren. Dit is natuurlijk alleen maar positief, want mensen die met plezier naar hun werk toe gaan, zijn ook betere en gemotiveerde werknemers.

 

  1. Stel elke jaar je CV opnieuw op: Als je niet oppast vergeet je door de drukte van het dagelijks werk wat je allemaal wel niet al gedaan en geleerd hebt. Brengt dit allemaal minimaal een keer peer jaar naar voren en schrijf het op. Dit zodat jij en jouw werkgever goed en duidelijk in kaart hebbe wat je kunt en waar jij mogelijk kan groeien binnen het bedrijf.

 

  1. Ga bedenken waarin jij echt uitblinkt: Als je werk doet wat je goed kan, gaat dit natuurlijk een stuk gemakkelijker af. Vaak is het nog is leuk om te doen ook. Waar blink jij eigenlijk in uit. Probeer breder te kijken dan je werk. Wat doe je graag voor dingen thuis en welke hobby´s ben je mee bezig. Zijn er misschien wel niet kansen om hiermee ook op werk waarde mee te toe voegen.