Innerlijk rust vinden, hoe ga je dat doen?

Innerlijke rust is niet iets wat je zomaar gaat vinden, het is dan ook iets waar je actief aan moet werken. Het kan zijn dat je continu onrustig bent in je hoofd. Het is dan ook begrijpelijk dat je op een geven moment klaar bent met al die onrust in je leven.

Innerlijke rust is helaas niet zomaar gekregen. Het is dan wel mogelijk om voor iedereen te krijgen. Innerlijke rust vind je dan ook als je het maar graag genoeg wilt. Innerlijk rust begint ook bij fysiek en mentaal gezond zijn.

Hoe belangrijk is innerlijke rust vinden dan?

Als je innerlijke rust belangrijk vindt, is het zo dat je dingen opzij ligt om die rust te ervaren en er ook van te kunnen genieten. Iedereen wilt wel eens soort innerlijke rust ervaren in zijn of haar leven. Alleen bij iedereen is innerlijke rust natuurlijk wel anders, wat ook heel normaal is.  Innerlijke rust begint dan ook bij inzicht in jezelf en wat je echt wilt in het leven. Zonder innerlijke rust hebben de meeste dingen ook weinig zin.

Wat is innerlijke rust vinden dan?

Innerlijke rust is het gevoel van kalmte vinden in jezelf : je hebt vrede met wie je bent en wat je doet. Dit noemen we dan ook wel dat je lekker in je vel zit of vanuit je eigen kern in het leven werkt. Je ziet dan ook direct wie het heeft en wie niet. Het is heel prettig om te doen wat je wilt doen, want zo voel je je ook het best in het leven. Innerlijke rust vinden is dan ook een goed doel in het leven om te bereiken. Hoe eerder je het vindt hoe beter je je ook gaat voelen. Hieronder geef ik 7 tips om meer innerlijke rust te vinden:

 

Innerlijke rust vinden

1. Het is goed om voorkeuren te hebben, maar vermijd eisen

Iets eisen resulteert meestal alleen maar in een frustratie, want het leven geeft ons meestal niet alles wat we graag willen. Meer rust ga je dan juist vinden door minder te vechten in het leven voor jouw eisen.

Soms geeft het leven ons wel wat we nodig hebben, maar soms ook niet of soms juist iets waar je nooit aan gedacht had. Komt er op neer dat het leven zelden je jouw eisen precies geeft.

 

Wat ook heel normaal is, maar dat moet jij gaan accepteren.

Verlaag je verwachtingen en wees dankbaar voor alles wat er op je pad terecht komt. Van elke situatie in het leven is een leermoment te maken. Hoe minder je gaat eisen hoe beter dingen zouden moeten, hoe meer je accepteert hoe breder je gaat denken en kijk naar wat de werkelijkheid is en maak jouw plan daar omheen.

2. Maak ruimte in je leven voor zaken zodat innerlijke rust vinden jou gaat lukken

Het is moeilijk om ruimte te maken in je hoofd als de rest van je leven al heel erg vol zit. Je wilt voorkomen dat je afspraak na afspraak hebt, wat resulteert in een grote puinhoop. Je ambitie kan wel zo groot zijn, maar als je een puinhoop in je hoofd hebt, wordt het lastig dat vol te houden.

Zorg voor ruimte in leven op alle gebieden. Zo krijg je automatisch al meer rust in je leven.

 

Alles willen doen is een gratis ticket naar frustratie. Zo kun je denken aan: iedereen willen pleasen, overal aanwezig willen zijn en altijd bereikbaar willen zijn. Deze zaken kunnen zorgen voor enorm veel onrust.

Probeer vaker nee tegen dingen te zeggen die jouw veel onrust veroorzaken. Je kunt dan ook nog is altijd later nog ja zeggen als je toch het gevoel hebt dat je genoeg tijd ervoor hebt, maar nee zeggen en dan ja is meestal niet mogelijk. Zorg dat je je grenzen kunt aangeven. Dit resulteert in rust.

3. Zorg dat je je eigen weg volgt

Hetgeen dat het meeste weerstand creëert is dan wel niet dingen doen die helemaal niet bij jou passen. Het zijn altijd twee keuzes die je in het leven kunt maken. Zo kun je zeggen dat je het wel wilt doen of dat je het niet wilt doen. Meer innerlijke rust komt altijd voort als je jouw eigen weg volgt.

Alleen jouw eigen visie, jouw eigen manier en  jouw eigen keuzes geven je die rust die je zo hard aan het zoeken bent.

 

Het is een beslissing die jij compleet zelf moet regelen, want niemand gaat het voor jou doen behalve jij zelf!

Het is dan ook zo dat de keuzes die tegen jouw richting ingaan altijd zorgen voor weerstand. Als jouw gevoel tegen je zegt dat je er gewoon geen zin in hebt, moet je dat ook precies niet gaan doen. Pas als je kan luisteren naar jezelf en ook kan uitvoeren wat je zelf wilt, kan je innerlijke rust vinden.

4. Maak je niet teveel druk over de toekomst

De toekomst is altijd nog vrij onzeker, want wat gaat er nou precies gebeuren, hoe ga je daarop reageren, hoe ga je met dingen om. Allemaal zaken waar je aan kan denken over zaken die in de toekomst gaan komen, maar hoe kun je ooit rustig blijven als je continu denkt aan dingen die nog helemaal niet gebeurd zijn.

Het is dan ook heel vermoeiend om na te denken over dingen die in de toekomst gebeuren. Het is niet zo dat je helemaal niet toekomstgericht moet nadenken, maar als het gaat om dingen waar je frustraties en onrust van krijgt, is het beter het op het moment zelf maar te laten komen.

5. Hou je niet vast aan het verleden. Dit kan innerlijke rust vinden tegenhouden

Veel onrust wordt veroorzaakt door twee gedachten over het verleden. “Was dit mij maar nooit overkomen” en “Ik had datgene anders moeten doen”. Het heeft dan ook geen enkel nut om te kijken naar het verleden, tenzij je jezelf graag gek wilt maken met piekeren. Je kunt wel leren van het verleden, maar je vasthouden aan dingen uit het verleden zijn compleet nutteloos.

 

Je zult dan ook geen innerlijke rust vinden als je je vasthoud aan dingen die in het verleden fout zijn gegaan. Je krijgt juist innerlijke rust van het accepteren van de werkelijkheid. Het is ook zo dat piekeren over het verleden jouw niet als persoon gaat laten ontwikkelen. Wat wel heel jammer is, want persoonlijke groei is enorm belangrijk in het leven.

6. Relativeer je gedachten

Hoe serieuzer je al je gedachten neemt, hoe meer onrust je in het leven gaat ervaren. Dit is dan ook omdat onze gedachten vaak kritisch, negatief en zorgelijk zijn. Mensen vinden het leuk om volop te fantaseren en dan ook nog is te denken dat dat realiteit gaat worden.

Als je alles gelooft waar je zelf over denkt dan ben je wel aardig verloren. 

 

Pas als je je gedachten onderzoekt of ze wel echt kloppen, zul je weer op het juiste pad terecht komen. Probeer zo realistisch mogelijk te blijven in het leven. Zo blijf je ook scherp in het leven en zul je dus ook realistisch over de meeste dingen na denken. Tuurlijk je mag dromen, maar haal het niet in de war met de werkelijkheid.

7. Accepteer wij jij bent, zo kan jij innerlijke rust vinden

Meer rust in je leven begint dan dus ook bij innerlijke rust. De kern van innerlijke rust is zelfacceptatie. Dan vraag je je vast af waarom dit zo is.

Dit is zo omdat wij als mensen het grootste gevecht hebben met onszelf. De meeste mensen hebben het gevoel dat ze perfect moeten zijn en dat je je ook maximaal moet inspannen dagelijks. Helaas werkt het niet zo in het leven. Dus er is een groot verschil tussen een ideaalbeeld hebben van jezelf en wat je daadwerkelijk bent. De strijd die je met jezelf hebt zorgt voor onrust.

 

Je kunt nooit echt tot rust komen in het leven als je continu in strijd bent met jezelf. Sommige mensen denken dan ook juist dat de oplossing ligt bij het nog harder je best te doen in het leven. Dit is totaal niet wat je moet doen, want dit zorgt voor op korte duur alleen een verandering. Wat resulteert op langere termijn dat er weer enorm veel onrust is door de strijd met jezelf.

 

De oplossing is dan ook vrij simpel. Je gaat zorgt voor vrede in het leven. Je gaat vrede hebben met wie jij bent als persoon. Het is dan ook prima om fouten te maken in het leven of dingen niet goed te doen. Je bent een mens en mensen maken fouten. Het is gewoon belangrijk dat je accepteert dat jij goede en slechte dingen in je hebt. Zodra jij jezelf kan accepteren voor wie jij precies bent, zul je ook innerlijke rust vinden.