Initiatief nemen

Initiatief nemen is een veel gevraagde competentie die goed past in de huidige tijd. Eentje dat niet alleen jouw werkgever voordelen kan opleveren, maar het kan ook jou voordelen opleveren. Op deze pagina krijg je alles te lezen over initiatief. Wat het inhoud en een paar goede tips die jou gaan helpen om beter initiatief te krijgen.

Wat houd initiatief nemen dan precies in?

Het tonen van initiatief betekent dat je proactief bezig bent. Je wacht niet af, maar komt zelf in actie wat juist heel goed is. Die actie komt dan vanuit jou en niet omdat het aan jou gevraagd is. Je doet is omdat je het dan ook zelf wilt en niet omdat het moet van iemand. Als iemand initiatiefrijk is dan zie je kansen en problemen  op tijd en komt zo ook met een passende oplossing. Zo pak je voortouw en neem je de regie, zo krijg je ook grip op de situatie.

 

Dat kan al een klein gebaar zijn, denk dan aan je ideeën met iemand actief aan delen zijn tijdens een overleg. Of een taak op je nemen die toch al weken vast ligt en niemand wilt doen. Zo kun het zelfs zijn dat jij een ontdekking maakt binnen het bedrijf, wat voor een enorm goede uitkomst kan uitlopen. Er zijn zat dingen die je kunt bereiken als je initiatief neemt.

Wanneer wil je teveel initiatief nemen?

In veel gevallen is het goed om met eigen initiatieven te komen en situaties zo proactief mogelijk aan te gaan pakken. Dat wordt door iedereen om je heen gewaardeerd hopelijk. Dit al helemaal door je werkgever. Je moet er wel voor zorgen dat er genoeg ruimte is voor inbreng van anderen. Dit om te voorkomen dat je anderen geen kansen wilt geven om te spreken over hun ideeën.

In veel gevallen is het goed om met eigen initiatieven te komen en situaties zo proactief mogelijk aan te gaan pakken. Dat wordt door iedereen om je heen gewaardeerd hopelijk. Dit al helemaal door je werkgever. Je moet er wel voor zorgen dat er genoeg ruimte is voor inbreng van anderen. Dit om te voorkomen dat je anderen geen kansen wilt geven om te spreken over hun ideeën.

 

Het is niet handig om bazig over te gaan komen, Want zo ben je bezig met het drukken van jouw eigen visie en gedachtes om het huidige onderwerp. Wat niet netjes is naar anderen. Je hebt af en toe gewoon wat geduld nodig en zult dingen gewoon moeten laten gaan als ze al gewoon goed of prima verlopen. Niet overal hoef je actie op te nemen. Als je begint door te sla met het feit dat je initiatief wilt nemen, dan is de kans groot dat je wordt ervaren als iemand die mensen wilt sturen en dominant is. Initiatief kunnen en durven te nemen zal ook helpen met een verbeterde mentale gezondheid.

 

3 tips voor initiatief nemen die jouw gaan helpen!

1. Het is een feit dat praatjes geen gaatjes gaan vullen

Wat hiermee gezegd wordt is dat je uiteindelijk ook daad bij het woord moet gaan voegen, want initiatief tonen gaat niet alleen om het delen van jouw ideeën. Dit gaat ook over het feit dat je actief bezig bent met de ideeën uit te werken. Het is natuurlijk wel een goed begin om je ideeën te delen met iedereen, maar uiteindelijk gaat het erom dat je verantwoordelijkheid wilt krijgen om taken op te kunnen pakken en ze ook uit te kunnen voeren.

2. Durven om stappen te zetten in het initiatief worden

Durven is een belangrijk ding als het gaat om initiatief nemen. Durf je uit te spreken en durf te doen. Probeer jezelf niet te beperken tot je eigen gedachtes of het idee wat anderen collega’s daarvan nou gaan vinden. Start altijd met kleine plannen en een concreet en duidelijk doel wat dan ook daadwerkelijk haalbaar is voor jou. Zet nooit te grote en te moeilijke stappen dat is gewoon niet handig. Je hoeft al zeker niet gelijk met een kant en klare oplossing te komen voor het probleem of voor de zaak. Het is ook soms gewoon goed om een weg ernaartoe te visualiseren. Het belangrijkste is dat je ervoor gaat. Zet hem op!

3. Wees niet bang om fouten te maken

Een andere manier om initiatief te ontwikkelen is het durven van fouten maken. Fouten maakt ieder een natuurlijk. Dit hoort gewoon bij het leven van letterlijk iedereen, want niemand is perfect. Ga op een pad van experimenteren en zoek daarin ook de feedback van anderen op. Initiatief nemen is ten slotte met vallen en opstaan. Niet alles zal gelijk ook met open armen worden ontvangen, maar dat geeft niet dat hoort ook bij het proces. Het feit dat als mensen door hebben dat je er mee om kan gaan. Met de problemen of zaken waar je initiatief voor wilt nemen, dan zullen ze dat ook vaker aan jou over laten. Zo sta je weer een streepje voor.

initiatief nemen

Hoe help je anderen met het ontwikkelen van initiatief nemen.

Als je doorhebt dat jij op de werkvloer al het voortouw in handen hebt, is dat natuurlijk erg mooi. Is het dan niet fijn dat een ander iemand die jij kent of jouw collega, die dan wat minder vaak aan het optreden is op de voorgrond, te helpen met juist meer initiatief te nemen in de zaken op de werkvloer. Zo kun je stellen dat als jij dus al het voortouw hebt en jouw collega, vrienden of familie vraagt aan jou om daarin hulp te krijgen, is dat eigenlijk ook al een stap tot initiatief nemen, omdat hij of zij jou om hulp daarin vraagt.

 

Het is natuurlijk al leuk dat jij gezien word als de persoon die dat voortouw kan nemen, maar daag ook eens anderen uit om hun ideeën te delen. Ga dan ook actief bezig met het idee en reageer er positief en vooral ook eerlijk op. Wanneer de ander dan merkt dat er niet direct weerstand ontstaat nadat hij of zij initiatief had genomen, dan is het in het vervolg een stuk makkelijker om weer initiatief te gaan nemen. Zo kun je stapsgewijs jouw collega helpen met het ontwikkelen van het initiatief nemen. Het geld natuurlijk zo dat bij de meeste competenties dat waar training nodig is, is het begin altijd ook klein, want ja logisch het gaat allemaal in kleine stappen bij het begin. Tot je er echt goed in bent en dan komen de grote zaken op de vloer.

initiatief nemen