Effectief leiderschap

Effectief een leider zijn kan op meerdere manieren gezien worden. Je hebt als leider verschillende kwaliteiten nodig die voor men fijn zijn zodat ze jou ook willen volgen. Denk aan de kwaliteiten zoals: Respect, eerlijkheid, openheid, Feedback ontarmen en de streep kunnen trekken in situaties. Ik zal ze even kort uitleggen. Effectief leider zijn kan natuurlijk niet optimaal als je geen sterke mentale gezondheid hebt. Je de juiste mindset hebben om ook de juiste mindset aan anderen goed te kunnen delen. Lees hier meer over mentale gezondheid.

Respect:

Met respect wordt er eigenlijk gezegd dat je simpelweg respect naar jezelf en naar anderen moet hebben. Wat voor besluiten zij ook maken. Je moet altijd mensen behandelen zoals jij zelf ook behandeld wilt worden. Maak nooit misbruik van positie.

Eerlijkheid:

Het is belangrijk dat je als leider ook eerlijk kan zijn tegen jouw mensen. Eerlijk zijn over ideeën die mensen brengen. Of ze wel of niet goed zijn, moet jij eerlijk kunnen toegeven. Je moet niet om dingen heen gaan draaien, maar gewoon de waarheid vertellen. Dit creëert ook respect.

Openheid:

Wees open als het gaat om jouw eigen fouten. Als je fouten maakt is dat natuurlijk niet erg, maar soms denk je van wel omdat je een leidende rol hebt. Het is helemaal niet erg om fouten te maken zo nu en dan. Het is beter om eerlijk en open te zijn over die fouten. Jouw collega’s zullen dit ook respecteren. Zo weten ze dat jij te vertrouwen bent.

Feedback ontarmen:

Durf feedback te geven aan mensen en ook te ontvangen. Heb jij wat negatiefs te brengen aan mensen, maar je vindt dit heel lastig? Dat is wel te begrijpen, maar toch is het wel het best om het gewoon te delen. Het kan best zijn dat mensen hier niet al te positief op reageren, maar als de rol van leider is het belangrijk om feedback te geven zodat men zich kan verbeteren. Ditzelfde geld ook als iemand wat goeds doet, geef hem als feedback dat hij juist iets goeds heeft gedaan. Je moet niet alleen negatieve feedback delen dus. Wees ook positief.  Als je zelf feedback ontvangt positief of negatief doe daar dan ook wat mee. Laat het zinken en denk erover na. Zo kun jij ook verbeteren.

De streep kunnen trekken in situaties:

Soms zijn er momenten op de werkvloer wanneer het gewoon even totaal niet meezit. Je moet leren om de knop om te kunnen draaien en bij dit soort situaties de leidende hand te nemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat als een van de plannen compleet misloopt jij een streep door het plan gooit. Dit in plaats dan dat het plan wordt doorgezet, terwijl het gedoemd is om te falen. Dus komt er op neer. Weet wanneer jij in bepaalde situaties het leidende besluit moet maken om weer de goeie richting op te gaan. Als je een effectieve leider wilt worden, moet je bezig gaan met persoonlijke groei. Lees hier meer hoe jij als persoon goed kan groeien.

effectief leiderschap