Doelen stellen

Hoe ga jij je doelen stellen? Dat ga je allemaal lezen op deze pagina. Het is enorm belangrijk om je bezig te houden met ontwikkeldoelen. Je kunt je bezig houden met doelen voor jou in het leven. Zoals persoonlijke ontwikkelingsdoelen of je kunt je bezig houden met doelen die je wilt bereiken op jouw werk. Waarom zijn doelen dan eigenlijk zo belangrijk om te hebben?

 

  • Doelen zorgen dat je ontwikkelt: Doelen zijn een groot onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Door doelen te stellen blijf je graag doorgroeien en daag je jezelf uit om groter te gaan denken.
  • Doelen stellen wekt motivatie: Een duidelijk doel hebben zorgt ervoor dat je iets hebt om naartoe te gaan werken. Wat heel belangrijk is om gemotiveerd van te worden. Het is soort deadline die je jezelf aan het geven bent. Dit zorgt dus voor meer motivatie, omdat je het graag wilt bereiken.
  • Doelen houden je enorm scherp: Als je een doel hebt om te ontwikkelen, wordt dat je nieuwe focus in het leven. Het zorgt er dus voor dat je bezig bent met iets dat jouw voldoening geeft. Dat houd je dan elke dag scherp en maakt je ook zeker gelukkiger. Ook zorgt dit voor een scherpere mentale gezondheid doordat je ergens naartoe aan het werken bent.

Hoe ga jij dan doelen stellen?

Het maken van doelen klinkt heel moeilijk en het kan dan ook best zijn dat je  er tegenop kijkt. Tuurlijk kan dat best zijn, maar dit is dan nergens voor nodig. Hieronder krijg je 4 makkelijke stappen te zien hoe jij binnen een paar minuten een doel hebt gesteld.

1. Begin altijd bij jou

Bedenk goed wat je wilt. Dat klinkt dan wel simpel, maar zorg ervoor dat een doelstelling echt eentje is wat van jou is. Als je niet goed weet wat je wilt. Ga er dan eerst even achteraan doormiddel van het opstellen van een persoonlijke SWOT-analyse. Denk na over jouw sterke en zwakke punten.

2. Deel je grote dromen op in kleine doelen

Een groot doelen is natuurlijk altijd mooi om te hebben, maar het is minder realistisch om na te gaan weken. Als je deze droom in kleinere doelen gaat opzetten, maak je een soort stappenplan voor jezelf.  Dit zorgt er ook voor dat het doel een stuk overzichtelijker wordt en makkelijker te begrijpen. Als je bijvoorbeeld veel geld wilt hebben later als droom hebt, kun je natuurlijk al gaan beginnen met een baantje zoeken. Je kunt dan ook nog daarnaast andere dingen gaan zoeken die jou extra geld betalen. Zo kun je al gaan afstrepen wat je wel hebt gehaald en wat niet.

3. Zorg ervoor dat je een smart-doel ervan maakt

Het is tijd om jouw doel of doelen een stuk nauwkeuriger te gaan  maken. Dit doe je dan door een SMART-doel ervan te maken. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Als je je doel SMART maakt, zult je zeker merken dat het veel makkelijker haalbaar is. Later in dit stuk geef ik je nog een paar voorbeelden van SMART-doelen.

doelen stellen

4. Zorgt ervoor dat je je vooruitgang ook meet

Het is natuurlijk heel goed at je een ontwikkeldoel aan het opstellen bent, maar wat ga je daarna precies doen? Door af ene toe te gaan kijken hoe het ervaar staat met je doel houd je jezelf goed  verantwoordelijk gemotiveerd. Als je dan tegen iets aanloopt is dat natuurlijk helemaal niet erg. Je kunt je doel natuurlijk altijd aanscherpen of nieuwe tussenstappen toevoegen om het weer beter te laten lopen.

Hier een paar voorbeelden van doelen die je kunt stellen. Dit zijn voorbeelden die zich ook houden aan de SMART-doel houding. Het feit dat ze dus aan alle letters meedoen van de SMAR-methode.

 

  • Ik ga het einde van deze maand al mijn maandelijkse uitgaven op een rij neerzetten. Dit zodat ik kan kijken waar ik op kan gaan besparen.
  • Ik ga deze week zorgen dat ik een boek heb gelezen wat ervoor zorgt dat mijn kennis vergroot op het gebied waar ik het op wil laten vergroten.
  • Op het begin van elke maand ga ik een lijst maken met een to-do list zodat ik meer geordend bent en weet wat ik moet doen.

Wat zijn nou valkuilen bij het stellen van doelen?

Hett maken van nieuwe doelen maakt de meesten enorm enthousiast. We bedenken dan natuurlijk een plan dat we willen dat onze dromen uit gaan komen. Het lastige van deze doelen is natuurlijk het continu blijven uitvoeren van deze doelen. De meeste mensen zeggen al snel gedag tegen dingen die voor hun niet haalbaar zijn, maar waarom is dat zo?

1. Het doel is niet haalbaar

Wat vaak word gezien is dat het doel niet haalbaar is. Dat het dan te breed, vaag of zonder een daadwerkelijk eindpunt is. Denk  hierbij aan vaker sporten of beter communiceren. Dit is gewoon niet concreet genoeg. Doordat het niet concreet genoeg is kom je ook niet dichterbij je doel en dat werkt ook nog is demotiverend. Dit kan opgelost worden door de SMART-methode.

2. Doel niet delen met anderen

Deel je doel met anderen> Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een sport maatje hebben of een coach. Wanneer anderen je steunen en ragen naar je vooruitgang, is de kans  van slagen een stuk groter

3. Je gek laten maken

Krijg je het gevoel dat anderen zeggen dat je de verkeerde stappen aan maken bent? Laat je dan niet dingen wijs maken door anderen. Jij bent de enige die bepaald wat wel of niet juist is voor jou. Soms moet je dan ook wel is tegen mensen nee zeggen inplaats van ja. Dit is ook wel goed voor je. Werk altijd met kleine beloningen voor jezelf en vier ook je kleine successen.

4. Houd je sterk

Het is belangrijk dat je door blijft zetten. Je moet niet zomaar opgeven, want waarom precies zou je opgeven. Als het doel aan de SMART-methode voldoet, is het bijna niet mogelijk om tegen dat doel aan te lopen. Tuurlijk er kan iets gebeuren waardoor er vertraging is, maar als jij jouw doel wilt bereiken dan zul je daar echt hard voor moeten werken. Dit kun jij natuurlijk ook!