Persoonlijk groeien wat zijn de stappen?

Persoonlijke groei wat houdt het in?​

Zoals je ziet zijn er een aantal vlakken waar je aan kan werken in het gebied van persoonlijke ontwikkeling, maar waar begin je nou eigenlijk mee? Hier zul je de 4 beste stappen zien om te werken aan jou persoonlijke ontwikkeling.  Persoonlijk groeien begint dan ook bij het moment dat jij uit je comfort zone durft te stappen. Hieronder een video waarom dit zo belangrijk is!

 1. Zelfbewustwording
 2. Wat te doen om door te blijven groeien?
 3. Stel doelen
 4. Maak een plan

Stap 1: zelfbewustwording

Om te weten wat je precies wilt gaan verbeteren of veranderen, moet je wel eerst weten wat nu je huidige skills zijn. Begin dus een onderzoek naar jezelf. Wat zijn jou sterke punten en zwakke punten. Om zo goed te zeggen wat zijn jou karaktereigenschappen, vaardigheden en competenties. Wat vind je leuk om te doen en wat juist niet? Hoe denk jij dat anderen jou zien? Wat heb je allemaal tot nu toe bereikt?

Je moet dus kunnen realiseren waar jij momenteel staat in het leven. Dit is van groot belang.  Doordat jij weet waar je staat en hoe je erin staat en wat je momenteel allemaal al kan, is verandering en verbeteren veel beter mogelijk. Kun je niet realiseren waar je momenteel staat in het leven? Dit betekent natuurlijk niet gelijk dat je geen persoonlijke groei kan ondergaan, maar wel dat je hier achteraan moet gaan. Zelf reflectie hebben zal echt zorgen dat je veel verder kan komen in leven. Denk logisch na over zaken. Zo kom je echt wel om de meeste antwoorden die je zoekt.

Stap 2: hoe kan ik doorgroeien?

Wil je graag hogerop komen in het leven op gewoon op de werkvloer?  Doorgroeien in het leven is enorm belangrijk en kan dan ook op meerdere vlakken. Je kunt persoonlijke doorgroei maken doormiddel van een gezonder lichaam te krijgen. Dit kan dan ook op de werkvloer door een hogere positie te krijgen in jou baan.

Stel jezelf dan ook altijd de vraag waar wil ik op doorgroeien? Hoe wil ik gaan doorgroeien? En wat heb ik hiervoor nodig? Deze simpele vragen hebben dan niet altijd ook een simpel antwoord, maar als je goed nadenkt over een plan om deze vragen te beantwoorden en er zo aan te werken, kun je al een heel eind komen. Een plan maken om aan jezelf te werken is altijd belangrijk. Jezelf blijven ontwikkelen is dan ook zeker van belang in deze tijd. Wil je niet achterblijven.

Stap 3: stel doelen

Een doel stellen zorgt ervoor dat je gemotiveerder aan de slag kan. Door een doel te hebben, heb je in zicht wat je wilt bereiken. Door dit dan ook te noteren kan je jezelf beter motiveren om er ook echt aan te gaan werken. Zo kun je dan ook zien wanneer je een van je doelen daadwerkelijk hebt gehaald.

Een goede manier om aan je doelen te werken is de SMART-methode. Dit houdt dan in dat je je doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden maakt.  Door deze 5 eisen te gebruiken, zorg jij dat die doelen niet vage wensen zijn. Het word dan duidelijker dan een doel dat je ooit hebt gesteld zonder deze methode. Doormiddel van deze methode kun je ook tussentijds dingen afstrepen die je al gelukt zijn van jou doelen. Je moet natuurlijk een concreet mogelijk doel stellen. Dit zorgt ervoor dat je er beter mee aan de slag kan gaan.

Een paar voorbeelden van concrete doelen:

 • Ik wil voor het eind van de jaar de cursus lean management afgerond hebben.
 • Ik ga de komende maand op minimaal 10 vacatures solliciteren
 • Ik wil morgen tijdens mijn promotie gesprek een salarisonderhandeling doen waar ik ten minste 10% omhoog ga

  Alles van de SMART-methode komt hier ook in terug.

Stap 4: Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan

Het maken van een persoonlijke ontwikkelingsplan is heel belangrijk en helpt dan ook zeker met de verbetering van jezelf. Het bestaat dan ook uit een paar stappen. Waar ben ik wel/niet goed in, wat wil ik in de toekomst gaan bereiken, hoe ga ik dat doen en hoe maak ik die stappen SMART? Meer weten waarom persoonlijke groei zo belangrijk is en wat het precies inhoud? Klik dan hier

 

Hoe maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Fase 1: Waar ben ik wel/niet goed in?

Om te weten welke kan je op wilt gaan, moet je eerst weten hoe je er huidig voor staat. Denk goed na over wat vind jij eigenlijk momenteel heel leuk om te doen, welke taken je met gemak nu aan het doen bent en wat je leuk of juist niet leuk vind aan je huidige baan.  Bedenk wat jou competenties zijn en over welke kernkwaliteiten jij over beschikt. Vind je dit lastig om jou sterke en zwakke punten concreet op tafel te leggen? Dit is niet erg. Je kunt met een persoonlijke SWOT-analyse dit makkelijker uitvogelen. Schrijf alles op waar je maar aan kan denken dan springt er vast wel iets uit waar jij iets mee kan.

Fase 2: wat wil jij in de toekomst bereiken?

Nu is het tijd geworden om te gaan kijken welke richting je nou precies op wilt gaan. Als je op zoek bent naar een baan na het afronden van je studie kun je je afvragen: welke functie past bij mijn kwaliteiten en interesses het best of wat moet ik nog extra leren om mijn droombaan te krijgen. Als je wilt groeien binnen je huidige baan. Kun je gaan kijken naar wat een collega van jou  die een hogere positie heeft als kwaliteiten of vaardigheden. Zo kun je kijken of jou mogelijk aanpassingen kan maken aan hoe jij huidig te werk gaat. Dit is natuurlijk niet de enige richting die jij in het leven kan maken. Je kunt ook de keuze maken voor jezelf aan de slag te gaan. Er zijn zat manieren om geld te verdienen in de huidige wereld. Wil je meer weten over geld verdienen online vanuit eigen huis? Is hier een site voor jou die daar meer over verteld. En wie weet ben jij zo meteen wel iemand die helemaal voor zichzelf werkt en dingen kan doen waar en wanneer die dat maar wilt!

fase 3: maak een smart doel:

Doelen stellen is vaker lastiger dan de meeste inschatten. Meestal kan je wel een doel stellen, maar is deze niet concreet genoeg waardoor je hem mogelijk laat vallen, omdat je gewoon niet kan meten en zien wat voor aanpassingen jij al aan het maken bent. Daarom is het slim om de SMART-methode te gebruiken voor doelen. Zoals eerder genoemd heeft elke letter een betekenis bij SMART. Als jij alle vijf de letters gaat uitwerken, zal je zeker goed resultaat kunnen halen uit jou doel!

Fase 4: Hoe ga jij jou doel bereiken?

Om van je ideeën een daadwerkelijk plan te gaan maken, moet je dit gaan opschrijven. Wat wil je precies gaan doen. Je moet een duidelijk beeld gaan maken voor je zelf. Ook moet je duidelijk de stappen op een rijtje gaan zetten. Van op welke manier ga ik dit doel bereiken?  Vergeet dan ook niet dat het belangrijk is dat je de stappen die je voor jezelf opschrijft ook niet te lastig maakt. Je moet niet stappen hebben die gewoon niet haalbaar zijn. Blijf realistisch en op het juiste pad. Zo kun je vast heel ver komen!

Momenten wanneer je een persoonlijk ontwikkelingsplan maakt.

 • Tijdens je opleiding, bijvoorbeeld voor zoeken van een stage of een nieuwe richting
 • Voor het afronden van je opleiding, zodat je weet welke vakgebied of functie jij in wilt stappen
 • Tijdens je huidige baan om zo door te blijven ontwikkelen
 • Als je huidige baan niet bij jou past. Je vindt het niet uitdagend of interessant genoeg.
 • Als je huidige baan teveel van je vraagt en je wilt juist wat gaan minderen in je taken.
Persoonlijk groeien staat jou te wachten