Balans vinden in jouw leven. hoe doe je dat?

Balans vinden, ga jij doen met de 9 volgende punten!

1. vraag hulp waar het nodig is voor jou.

Niet alles kun je alleen doen in het leven. Zo heb je wel is iemand nodig die jou het steentje bij kan brengen in het leven. Hulp aan anderen vragen is dan ook zeker niet slecht. Anderen zijn er juist om jou te helpen. Heb je misschien last van stress? Of wil je juist gewoon alleen even met iemand praten die zodat jij aangehoord kan worden? Of misschien moet je gewoon even er tussen uit even niks doen even jouw rust zoeken. Dit zijn allemaal dingen die enorm veel kunnen helpen in het leven.

 

Ga dan ook na bij jezelf waarvoor jij precies hulp wilt hebben. Zo kom je er ook makkelijker achter wat jou kan helpen. Twijfel niet om hulp te vragen aan anderen. Er zitten meer risico’s achter het feit van niemand vragen om hulp dan juist wel iemand vragen. Mensen die binnen jouw cirkel zitten in het leven zullen vast wel bereid zijn om jou te helpen met jouw problemen. Wees dan ook duidelijk wat zij voor jou kunnen betekenen. Zo kom je er ook achter welke mensen klaar voor jou staan en welke mensen niet. Balans vinden kan niet altijd alleen.

1.5. spreek met mensen af

Eigenlijk koppelen we aan vragen om hulp ook maar gelijk aan het soort tweede punt hier. Om je het best in je fel te voelen, heb je mensen om je heen nodig. Deze mensen zorgen dat je meer zin in het leven krijgt. Het contact met anderen helpt je dan ook om te relativeren in het leven.

Iedereen heeft zo zijn eigen problemen in het leven. Zo gaat iedereen ook anders om met dippen en stijgingen in hun leven. Zorg dat je ervaringen met elkaar wisselt over dit. Zo kan het zijn dat een manier van een van je vrienden misschien wel heel goed voor jou werkt.

2: Pak je geluk uit zaken waar jij goed in bent

Door plezier te halen uit zaken waar jij goed in bent, kun je het beste balans creëren. Het kan zijn dat je veel stress hebt op een dag en dat je erg druk bezig bent met dingen. Zorg dat je tijd voor jezelf klaar maakt. Dit is een van de belangrijkste dingen om je gewoon rust te geven in jouw leven. Dingen doen die jij leuk vindt is dan ook de key om minder leuke zaken even uit je hoofd te halen. Denk bijvoorbeeld aan die stress. Die stress kun je dan gewoon even vergeten en lekker doen wat jij leuk vindt of waar jij gewoon enorm goed in bent. Motivatie boost in het leven geven, noemen we dat. Balans vinden, gebeurd alleen als je het ook  wilt vinden.

3. Bij balans vinden in jouw leven, gaat piekeren niet helpen

Tuurlijk ik begrijp best dat je wel is momenten in het leven hebt dat je even net niet lekker in je fel zit. Iedereen heeft dit wel is, maar probeer het zo min mogelijk te houden. Ergens achter blijven hangen, zorgt alleen maar voor afleidingen tijdens het normale leven. Je gaat je ook een stuk minder prettig voelen als je de hele tijd maar met dingen in je hoofd dwarszit. 

 

Piekeren kan dan ook zorgen dat je last van onrust, angst en spanningen krijgt. Natuurlijk niet waar jij op zit te wachten. Denken in oplossingen is het beste wat je kan doen tegen piekeren. Lukt dit niet zoek dan wat afleidend. Je kunt ook je omgeving aanpassen, gaan bewegen, met iemand in gesprek gaan waarover je aan het piekeren bent mogelijk hebben zij een oplossing of ga wat praktisch doen (dus wat afleidend). Wil je meer weten hoe je van piekeren afkomt? Check dan deze pagina.

4. Neem je rustmomenten

Het kan zo zijn dat je enorm druk bezig bent in het leven. Heel goed dat jij dit doet, maar onthoud wel dat jouw lichaam en hersenen ook rust nodig hebben in het leven. Geef ze dat momentje elke dag. Zo is het slim om gewoon even 5-10 minuten elke ochtend, middag en avond je jezelf even een momentje geeft om tot rust te komen. Je hoeft dan gewoon niks te doen. Kijk lekker voor je uit, geniet van de natuur of desnoods kijk je naar een video op YouTube of op de tv.

balans vinden

5. Sta positief in het leven dit helpt met balans vinden voor jou

Vertrouwen in jezelf hebben en een positieve gedachte hebben in jezelf, is niet iets wat zomaar gebeurd. Je moet het jezelf aanleren. Soms kun je door ervaringen wat kracht verliezen op deze twee gebieden. Ik zelf heb ook wat ervaringen in mijn leven meegemaakt die mij wat donkere tijden in het leven lieten zien. Je moet het alleen zo zien. Deze instelling hoef je niet voor altijd te houden. Ik heb al die gedachtes opzij gezet.

Je begint bij positief over zaken denken. 

 

Ook al zijn er soms zaken waar je bij snelle gedachte niet positief over kan denken, probeer het toch positief te bekijken. Jij bent degene die in het leven bepaald welke richting jij wilt gaan veranderen. Probeer je dan ook niet vast te houden aan wat anderen over jou te zeggen hebben. Natuurlijk gaat dit over de negatieve zaken die door anderen tegen jou wordt verteld. Onthoud de positieve dingen die anderen tegen jou zeggen. Hierdoor kun je die opmerkingen meenemen in de verandering naar balans in jouw leven.

6. Durf nee te zeggen tegen zaken

Als je je goed wilt voelen, moet je je bewust worden van wat je precies aan het doen bent. Weet wat je drinkt, eet, hoe je leeft en waarom je sommige dingen doet. Als iets jou niet aanstaat kom voor jezelf op en zeg dan ook gewoon nee.

Nee zeggen is soms wat lastiger dan het lijkt. 

 

Er zijn dan ook mensen die weinig in hun leven nee kunnen zeggen, maar dit is wel iets wat je moet gaan leren te doen om jezelf meer te respecteren. Durf nee te zeggen tegen bijvoorbeeld dat extra glas wijn, tegen die extra klus werk en ook gewoon simpel nee zeggen als je ergens geen zin in hebt. Door nee te zeggen tegen dingen geef je jezelf ruimte en respect. Je laat je niet beïnvloeden door anderen. Ook andere respecteren de keuze om nee te zeggen.

7: Blijf in beweging om te zorgen dat balans vinden mogelijk is

Als je last van piekeren hebt is beweging heel belangrijk in jouw leven. Zo zorgt veel beweging voor afleiding en ook grotere kans om jou positiever te laten denken. Natuurlijk hoef je de lat niet te hoog te leggen. Je hoeft dan ook echt geen topprestaties af te gaan leggen. Je kunt simpelweg per dag gewoon een of twee keer gaan wandelen voor 15 minuten.

Door meer beweging ga je vanzelf minder piekeren, krijg je verhoging van je energiepeil en ook nog is meer doorzettingsvermogen. Je slaapt ook beter als je gezonder moe wordt. In de zin van moe worden, omdat je een actieve dag hebt gehad. Probeer ook nooit uren achter elkaar stil te zitten.

8: Probeer wat nieuws in je leven

Het klinkt heel simpel, maar voor sommige zijn nieuwe dingen proberen best een uitdaging. Dat kan ik heel goed begrijpen. Je hoeft natuurlijk ook niet altijd het groots aan te pakken als het gaat om nieuwe dingen proberen. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg genoeg een keertje yoga klas volgen, een dagje meelopen bij een sportvereniging wat jou leuk lijkt of misschien wel een keer een dating app proberen. Allemaal nieuwe dingen die jou ook nieuwe energie in het leven geven. Zo krijg jij het gevoel dat je uniek bent en dat je vol aan het leven bent, want ja nieuwe dingen houden het leven ook wel spannend.

 

Je hebt ook nog meer voordelen vaan nieuwe dingen proberen

  • Je leert zo weer nieuwe mensen kennen.
  • Nieuwe dingen leren en beheersen geeft en goed gevoel. Dit kan goed jouw zelfvertrouwen boosten.
  • Je blikt op de wereld wat ruimer. Zo maak je jouw verhaal op de aarde breder.
  • Zo blijf je je geest en lichaam prikkelen. Wat zorgt voor meer creativiteit in het leven.

9: Wees tevreden met de huidige jij dan kan je pas balans vinden

Het is normaal als mens dat je niet alles goed kan doen. Iedereen kan jou ook niet leuk vinden. Het is best begrijpelijk dat je soms het gevoel hebt dat je dit wel allemaal moet gebeuren bij jou. Dit gevoel zorgt alleen maar voor meer stress en ongelukkigheid in het leven als dit niet lukt. Het beste is om deze idealen los te laten. Wat enorm lastig kan zijn, maar bedenk altijd bij jezelf wat is jouw doel. Wie wil jij zijn? 

 

Wees jezelf en wees daar ook tevreden mee.  Door jezelf te zijn en niet vast te houden aan die idealen maak je ruimte vrij voor jezelf. Zo kun je dan ook lekker jezelf zijn doordeweeks. Persoonlijke groei is dan ook de stap die jij wilt maken om jezelf te kunnen zijn en daar volledig van te kunnen genieten. Lees hier meer over persoonlijke groei.