Jouw angst overwinnen hoe ga je dit doen?

Angsten overwinnen is enorm lastig, wat best goed te begrijpen is. Het is dan ook zo dat een angst een grote rol kan spelen in jouw leven. Je kan dan ook met verschillende angsten te maken hebben in deze wereld. Waarvan de ergste angst wel een trauma is. Hoe ga jij werken aan die angsten te overwinnen. Het is belangrijk dat je open staat om je angsten te willen overwinnen.  Een angst overwinnen gebeurd dan ook nooit in een keer, maar het gebeurd in stappen. Hieronder geef ik je zeven tips om jouw angst te kunnen overwinnen. Het is zo dat jouw angst overwinnen een deel is van persoonlijke groei. Op deze website staan allemaal dingen die jou kunnen hulpen om te groeien als persoon.

1. Angst overwinnen, doe dit door angst geen optie te geven

Het klinkt makkelijker dan gedaan, maar de bedoeling is dat je bezig gaat zijn met tegen jezelf te zeggen dat angst geen optie meer is. Hier moet je dan ook dagelijks mee gaan oefenen, ook wanneer je geen angst ervaart. Door dit te oefenen, leer je jezelf aan hoe je een sterke mentaliteit creëert. Wat enorm belangrijk is  als van je angsten wilt afkomen.

2. Zet je lichaamshouding in het spel

Als je rechtop gaat staan, met een rechte rug, je schouders ontspannen en je borst een beetje vooruit, straal je openheid en zelfvertrouwen uit in het leven. Ook is het zo dat deze houding zorgt dat je meer testosteron aanmaakt. Wat zorgt dat jij je veel krachtiger gaat voelen. Deze houding geeft jou ook de boost in zelfvertrouwen dat je nodig hebt. Wat slim is om deze houding even voor de spiegel te oefenen zodat je comfortabel bent met de houding. Eenmaal in het dagelijks leven gebruikt, zul je duidelijk merken dat het meer moed en zelfvertrouwen aan je zal geven.

3. Zorg voor een anti angst gedachte

Als je je angsten blijft herhalen in je hoofd gaat  het er niet beter op worden en worden ze alleen maar sterker en sterker. Andersom werkt het gelukkig ook op dezelfde manier. Bedenk dus bij jezelf een positieve gedachte waar je over na denkt als je last hebt van de angst. Denk dan niet bij jezelf de dingen zoals: ik heb een presentatie en ben zenuwachtig en iedereen ziet dat, en zometeen vergeet ik allemaal wat ik moet zeggen. In plaats daarvan ga je tegen jezelf zeggen dat je het goed hebt voorbereid en dat wat je wilt zeggen ook voor jou van belang is. Jij wilt die boodschap met anderen delen. Dus doe daar ook je best voor. Plaats positieve gedachten in je hoofd terwijl je angst hebt. Zo strijd je tegen de angst.

4. Probeer je angst te verkleinen. Zo ga jij angst overwinnen

Vraag jezelf af waarom die angst bij jou opkomt op dat moment, en laat het dan gaan terwijl je tegen jezelf zegt dat angst een kans is, die jou kan helpen om jezelf als persoon te gaan verbeteren. Wat ook gewoon de realiteit is. Een angst is niet fijn om te voelen, maar draai het om naar een leermoment. Zo kun je leren van de angst hoe je de volgende keer bij die angst het beter gaat aanpakken. Door jezelf aan te leren dat angsten eigenlijk kansen zijn in het leven, zul je ook de angst kleiner en makkelijk maken om mee om te gaan. Zo sta je sterker in schoenen.

5. Angst overwinnen gebeurd in kleine stappen

Het is normaal om je angsten niet gelijk te kunnen overwinnen. Bijna niemand kan dingen in een keer goed doen. Het is dan ook zo dat sommige angsten jou tegen houden van wat jij in de wereld wilt gaan bereiken. Het is dan ook verstandig om in kleine stappen die angsten aan te pakken. Zodat je op lange termijn de veranderingen gaat meemaken in het dagelijkse leven. Het is ook een feit dat grote stappen nemen bijna nooit goed resultaat oplevert. Probeer dus kleine stappen te nemen zodat jouw angst minder invloed heeft op jou. Zodra je daarmee begint, zullen er echt wel duidelijke resultaten komend dat jouw angst minder wordt.

angst overwinnen

6. Noem de angst op

Er is maar weinig zo beangstigend als iets wat compleet onbekend is. Wat je niet kent, kun je dan ook niet onder controle houden of vermijden. De eerste stap is dan ook dat je jouw eigen angst of angsten gaat identificeren en benoemen. Zo kun je tegen jezelf zeggen dat je van de angst of wilt komen om te falen of de angst dat van eenzaamheid. Zodra jij jouw angst of angsten hebt opgenoemd, is het veel makkelijker om daaraan ook te gaan werken.

7. Verbrand jouw angst

Heb je een angstige gedachte? Zorg dan dat je deze omhoog haalt en hem gewoon in het vuur gooit. Het klinkt heel simpel, maar dat is het eigenlijk ook. De bedoeling is dat je de angst aanpakt en hem gewoon helemaal uit jouw gedachte wegstuurt. Beeld je dan ook in dat de angst helemaal over word genomen door jouw positieve gedachtes. Zo leer je jezelf aan dat je een angst gewoon kon opschuiven en kan verbranden. Zo wis je dus die negatieve angst gedachte uit jouw hersenen en vervang je hem door positieve gedachtes.

8. Schrijf je angsten op

Dit punt hangen we samen aan nummer zes. Dit is een koppeling daaraan, want je kunt natuurlijk wel tegen jezelf gaan zeggen wat je angsten zijn, maar het nog beter om die angsten ergens op te gaan schrijven. Door ze duidelijk op te schrijven kun je dagelijks ernaar kijken en bedenken wat jij eraan gaat doen om deze angsten te overwinnen. Zo kun je ook dingen opschrijven die je hebt geprobeerd om jouw angsten te overwinnen. Zo kom je op een lijstje wat voor jou werkt en wat niet om angsten op een gegeven moment te overwinnen. Jij bent de baas van jouw lichaam en jouw hersenen dus wees je gedachte ook de baas. Ik geloof dat jij jouw angsten kunt overwinnen, zet hem op!

9. Vraag anderen om hulp

Niet altijd kunnen anderen helpen bij het overwinnen van angsten, maar er zijn zeker angsten die overwonnen kunnen worden met behulp van anderen. Dit kunnen dan zijn jouw familie, vrienden of zelfs collega’s. Wees eerlijk tegen hen en wie weet hebben zij een goede oplossing voor jou. Onthoud wel dat de meeste angsten zelf overwonnen moeten worden. Dit gaat jou ook lukken dat weet ik zeker! Het is ook zo dat mentale gezondheid een enorm grote rol speelt op jouw angst. Als je mentaal niet sterk of gezond bent is de kans op meer angsten groot.