Ambitie

Het vinden van een ambitie zal een hoop vragen bij je op gaan ropen. Zo is het niet altijd even duidelijk wat een ambitie is en hoe je jouw eigen ambitie gaat ontdekken. Gelukkig hoef je je hier weinig zorgen over te gaan maken. Ik ga je hier alles uitleggen over wat een ambitie is en wat je precies moet doen om je eigen ambitie te gaan vinden. Bij een ambitie stel je altijd doelen voor jezelf.

Wat houd het in?

Ambitie is simpelweg het feit dat je hogerop wilt komen of streeft naar een betere situatie voor jezelf. Denk hierbij aan een betere baan, betere levensomstandigheden, een betere fysieke gezondheid of betere mentale gezondheid hebben. Je bent dan bezig met het verbeteren van je huidige situatie.

Met de juiste ambitie valt er veel te bereiken en heb j een duidelijk iets om naar te streven in je leven. Vaak merk je dat je met een  ambitie tot nieuwe inzichten komt en je meer aan slag gaat met bepaalde doelen.

Hoe ga je jouw ambitie vinden?

Een ambitie kun je niet zomaar vinden. Je zult jezelf vragen moeten gaan stellen. Op deze manier kom je erachter wat je precies wilt en kun je ene duidelijke ambitie gaan vaststellen,. Dit heb je dan ook nodig voor een succesvol en voldaan leven.

Door jezelf beter te leren kennen en te kijken naar waar jouw passies liggen en wat je precies gelukkig maakt. Zo kun je jouw ambitie gaan vinden. Voor veel mensen is dit nog best een lastig iets. Daarom heb ik hier voor jouw een 3 stappen plan gemaakt. Aan de hand hiervan is de kans heel groot dat je jouw ambitie kunt ontdekken.

ambitie

De drie stappen om jouw ambitie te kunnen vinden

1. Maak een mindmap

Zorg dat je enkele dingen van jezelf omschrijft in een mindmap. Met een mindmap kun je tot bepaalde inzichten. Met een mindmap kun je bepaalde inzichten komen bij jezelf. Op deze manier kun je een concrete ambitie gaan opstellen. Voorbeelden van onderwerpen die in je mindmap komen te staan.

 

  • Je grootste dromen
  • Iets waar je razend enthousiast over bent
  • Hobby’s
  • Skills/talenten

Durf na het maken van je mindmap om advies of feedback te vragen bij familie en vrinden. Deze mensen kennen jou vaak het best en kunne dan ook het best helpen bij het schetsen van een beeld van jezelf.

2. Zorg voor een duidelijk plan

Nu je weet waar je dan goed in bent en wat je passies zijn, gaat het tijd worden om een concreet plan te maken voorn je ambitie. Je praat niet meer over ene betere baan, maar je zegt bijvoorbeeld ik wil teamleider worden. Op deze manier ben je bezig met het maken van een concreet en duidelijk plan. Dit is enorm belangrijk zodat je precies weet waar je aan begint en hoe je eraan moet beginnen. Ook kom je er zo achter hoe je het moet laten verlopen of wat je moet doen tijdens het werken aan je ambitie.

 

Voorbeelden van een concrete ambitie om je op weg mee te helpen.

Om te helpen met het formuleren van een concrete ambitie vind je hieronder een paar voorbeelden van een juiste ambitie met daarbij ook gebruik van de SMART-Methode:

Ik wil over 5 jaar financieel afhankelijk zijn

Ik wil binnen 3 jaar een wereldreis hebben gemaakt

3. Stel je prioriteiten

Daarnaast is ook belangrijk dat je prioriteiten gaat stellen. Dan ga je ook kiezen voor de handelingen die bijdragen gaan geven aan jouw ambitie. Soms zul je dan een keer nee moeten zeggen  tegen dingen die niet bijdragen aan jouw ambitie op lange termijn.

In de voorbeelden van ambities zie je dat een tijdaanduiding erg belangrijk is voor een ambitie. Dit stelt je in staat om een duidelijk beeld te scheppen van je verwachtingen en waar je naartoe moet werken. Het is nu aan jou om te gaan werken aan je ambitie. Ga opzoek naar wat jouw ambitie is en ga doelen stellen. Maak het beste van je leven waar je later als je oud bent enorm trots over kan zijn en over kan praten met jouw kinderen.